ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εργατική Κατοικία: μικρότερες δόσεις για τα σπίτια

Εικόνα του άρθρου Εργατική Κατοικία: μικρότερες δόσεις για τα σπίτια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2017, 10:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια κατάσταση που… ψυχανεμίζονταν πολλοί και πολλές περιέγραψε από τα Γιάννενα ο Μάριος Μουζάλας, σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και ο Πέτρος Αντωνάκος, μέλος της ομάδας εργασίας για την παραχώρηση των οικισμών της τέως Εργατικής Κατοικίας. Κυρίως ο κ. Μουζάλας περιέγραψε καταρχάς το γεγονός ότι η κατασκευή των εργατικών κατοικιών ανά την Ελλάδα ήταν υπερκοστολογημένη, πάνω από 700 ευρώ το τετραγωνικό, «ενώ την ίδια στιγμή στην αγορά οι τιμές δεν ξεπερνούσαν τα 400 ευρώ». Είπε ακόμα ότι συχνά οι κατοικίες ήταν κακής ποιότητας, με «λευκές» μελέτες που άλλαζαν συνέχεια, αυξάνοντας το κόστος. Αναφέρθηκε ειδικά στο κόστος που επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες κατοικιών στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, επί του παρόντος η κυβέρνηση έχει υπογράψει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει διευκολύνσεις για τους ιδιοκτήτες σπιτιών από την Εργατική Εστία, οι οποίοι είτε έχουν οριστικά παραχωρητήρια (περί τους 8.000) και πληρώνουν τόκους υπερημερίας γιατί δεν μπορούν να υπηρετήσουν το δάνειό τους, είτε για ιδιοκτήτες που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα. Συνολικά, πρόβλημα αντιμετωπίζουν περί τους 32.000 ιδιοκτήτες και σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα,  η απόφαση προβλέπει ότι η τιμή παραχώρησης για 150 οικισμούς,  ορίζεται στα 304,41 ευρώ το τετραγωνικό.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας πρόσθεσε ακόμα ότι με την υπερτιμολόγηση των κατοικιών, το παραπάνω κόστος περνούσε στους ιδιοκτήτες και το πρόβλημα διαιωνιζόταν. Άσκησε κριτική στην οικιστική πολιτική που ακολουθήθηκε από τη δεκαετία του ’50 και μετά, από τη δημιουργία δηλαδή του πρώην ΟΕΚ και κατήγγειλε ουσιαστικά ότι μέσω αυτού του «δούναι και λαβείν» πάνω σε μια κοινωνική παροχή, δημιουργούνταν σχέσεις πολιτικής εξάρτησης.

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εισρεύσουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του ΟΑΕΔ με τη ρύθμιση που προβλέπει αύξηση των δόσεων και μείωση του κόστους στα 80 ευρώ το μήνα. Τέλος, είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για τις δανειοδοτήσεις, αλλά στα δάνεια που ο ΟΕΚ είχε μπει εγγυητής και τα διαχειρίζονται τράπεζες, δεν μπορεί να γίνει τίποτε σημαντικό.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back