Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

«Φυτίλι» σε μια κοινωνία γεμάτη ανισότητα

Εικόνα του άρθρου «Φυτίλι» σε μια κοινωνία γεμάτη ανισότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2020, 14:15
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ζούνε στο ρυθμό της εξέγερσης που προκάλεσε η δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, στη Μινεάπολις.

Τα επεισόδια έχουν πάρει έκταση και εκτός πολιτείας, ενώ διαδήλωση έγινε και έξω από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ στο μεταξύ, συνεχίζει να κρατάει απόλυτα εχθρική στάση και προειδοποιεί με χρήση όπλων, ενώ αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί στη δολοφονία του μαύρου πολίτη. Πάντως, ανακοίνωσε ότι μίλησε με την οικογένεια του θύματος.

Ο αστυνομικός που προκάλεσε το θάνατο του Φλόιντ, πιέζοντάς τον στο λαιμό, παρά τις εκκλήσεις του θύματος, σύμφωνα με τη Minneapolis Star Tribune έχει εμπλακεί σε περιστατικά πυροβολισμών άλλες δύο φορές στη θητεία του. Ο Σώβιν απολύθηκε από το σώμα και συνελήφθη τελικά. Η οικογένεια του Φλόιντ θεωρεί ότι η σύλληψη είναι μεν ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης», αλλά επισημαίνει πως η εξέλιξη ήταν «καθυστερημένη» και ανεπαρκής. Επίσης, ζητάει να συλληφθούν και οι υπόλοιποι αστυνομικοί που ήταν παρόντες και δεν επενέβησαν.

Ελεύθερος αφέθηκε ένας δημοσιογράφος του CNN η αστυνομία της Μινεσότα συνέλαβε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Πρόκειται για τον αφροαμερικανό Ομάρ Χιμένες, ο οποίος είχε καλύψει με κάμερα τη σύλληψη ενός διαδηλωτή. Έξι (λευκοί) αστυνομικοί του φόρεσαν χειροπέδες, παρότι έλεγε στους αστυνομικούς ότι αυτός και το συνεργείο του μπορούν να μετακινηθούν στο σημείο που θέλει η αστυνομία. Η δε αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε το συνεργείο επειδή δεν μετακινούνταν…

Σύμφωνα με το CNN, ο πρόεδρος του δικτύου Άνταμ Ζάκερ παρενέβη στον κυβερνήτη της Μινεσότα, ζητώντας να απελευθερωθεί το συνεργείο.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Νέα Υόρκη, στο Ντένβερ, στο Κεντάκι και αλλού.

Ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα με ανάρτησή του αναφέρει ότι «μοιράζεται την απελπισία» των αφροαμερικανών και τονίζει πως «το ότι τυχαίνουν διαφορετικής μεταχείρισης στη βάση της φυλής τους είναι τραγικό, οδυνηρό και με εξοργιστικό τρόπο ‘κοινότοπο’».


 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back