Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φυσικό αέριο μέσω πρατηρίων

Εικόνα του άρθρου Φυσικό αέριο μέσω πρατηρίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2019, 20:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύντομα, ίσως και μέσα στον Μάιο, θα ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου πρατηρίου φυσικού αερίου για οχήματα επαγγελματικής, αλλά και ιδιωτικής χρήσης, στην περιοχή του Νεοχωρόπουλου Ιωαννίνων. Το πρατήριο αυτό αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) και του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Τα δύο μέρη είχαν υπογράψει τη σχετική εμπορική συμφωνία στις αρχές του 2017. Το φυσικό αέριο σε μορφή CNG θα μεταφέρεται στα Γιάννενα με βυτιοφόρα-κοντέινερ.

Τα Γιάννενα θα είναι η πρώτη πόλη στην οποία η ΔΕΠΑ θα φέρνει το φυσικό αέριο ενώ δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο. «Η επιλογή αυτή έγινε γιατί βρήκαμε καλούς συνεργάτες και την τοπική αυτοδιοίκηση που μας βοήθησε. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει και σε άλλες περιοχές αλλά ταυτόχρονα είναι και η αρχή για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στα Γιάννενα και την Ήπειρο τόσο στη βιομηχανία όσο και για οικιακή χρήση», αναφέρει η ΔΕΠΑ. Δύο σημαντικά στελέχη της εταιρίας, ο Δημήτρης Δημητριάδης, συντονιστής ειδικών εταιρικών έργων, και ο Στέφανος Οικονομίδης, διευθυντής τομέα αεριοκίνησης, βρέθηκαν σήμερα στα Γιάννενα και είχαν συνάντηση στο Δημαρχείο με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Στέφανο Μουστακλή.

Πέραν της επικείμενης λειτουργίας του πρώτου πρατηρίου, που θα τροφοδοτεί κυρίως, σε πρώτη φάση, τα αστικά λεωφορεία (με την ανανέωση του στόλου να βρίσκεται σε εξέλιξη), τα ταξί κι άλλα επαγγελματικά οχήματα, στη συνάντηση στο Δημαρχείο, συζητήθηκαν και περαιτέρω ζητήματα. Όπως η αντικατάσταση του στόλου ή των κινητήρων των οχημάτων του Δήμου ώστε να κινούνται με φυσικό αέριο. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων εκφράστηκε θετικά, αναφέροντας ότι ο Δήμος περιμένει να «ανοίξει» η πρόσκληση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου για να κατατεθεί η σχετική πρόταση.

Σε δεύτερο επίπεδο, με τα στελέχη της ΔΕΠΑ έγινε συζήτηση για την πιθανότητα ανάπτυξης κι άλλων πρατηρίων κατά τα πρότυπα του πρατηρίου με το Αστικό ΚΤΕΛ, με σκοπό να εξυπηρετήσουν δημόσιες δομές, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τα δύο νοσοκομεία, αλλά και βιομηχανίες. Είναι προφανές ότι η ΔΕΠΑ αναζητά νέους πελάτες, και ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές και σε περιοχές οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με το εθνικό σύστημα αγωγού φυσικού αερίου και ούτε πρόκειται να συνδεθούν άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back