ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φυλακές Σταυρακίου: Μια ολόκληρη επιχείρηση πίσω από τα κάγκελα

Εικόνα του άρθρου Φυλακές Σταυρακίου: Μια ολόκληρη επιχείρηση πίσω από τα κάγκελα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2024, 13:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος επενέβη στις φυλακές Σταυρακίου στα Γιάννενα, μετά από πληροφορίες ότι λειτουργούσε εκεί κύκλωμα με κρατούμενους, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς κ.α., που διακινούσε ναρκωτικά και χρήμα.

Στην επιχείρηση πήραν μέρος ομάδες των ΕΚΑΜ και των ΥΑΤ (ΜΑΤ), καθώς έγιναν έρευνες στα κελιά, συνοδεία αστυνομικών σκύλων.

Συνελήφθησαν οκτώ άτομα: 3 σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Σταυρακίου, 2 κρατούμενοι, 1 αστυνομικός και 2 ακόμα άτομα. Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται 8 ακόμα άτομα, εκτός οργάνωσης.

Το Εσωτερικών Υποθέσεων έκανε την επιχείρηση μετά από πληροφορίες και στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά την προανάκριση υποθέσεων.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας, το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον από το Απρίλιο του 2023, διακινώντας ναρκωτικά και νομιμοποιώντας τα έσοδα.

Αρχηγός θεωρείται ένας κρατούμενος των φυλακών Σταυρακίου, στον οποίο κατέληγαν τα έσοδα της διακίνησης ναρκωτικών, που γινόταν στην Κέρκυρα.

Στη συνέχεια ένας αστυνομικός και μια πολίτης παραλάμβαναν τα χρηματικά ποσά και τα παρέδιδαν στον αρχηγό της οργάνωσης, είτε σε απευθείας συναντήσεις μαζί του εντός των φυλακών, είτε μέσω κατάθεσης στον ατομικό του λογαριασμό μέσω του λογιστηρίου.

Δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι περνούσαν τα έσοδα στις λογιστικές καταστάσεις του κρατούμενου, χωρίς να αναφέρουν τα στοιχεία των καταθετών ή το ακριβές ποσό. Ο δε αρχηγός της σπείρας είχε «μαύρο ταμείο» με τα ποσά που δεν καταχωρούνταν.

Στις έρευνες βρέθηκαν και κινητά τηλέφωνα, τα οποία ένας από τους υπαλλήλους, η αστυνομία θεωρεί ότι επέτρεπε στον κρατούμενο, αλλά και τον ενημέρωνε τον αρχηγό για επικείμενες έρευνες στα κελιά.

Επίσης, οι υπάλληλοι «συνέδραμαν τον αρχηγό στην κατανάλωση των χρημάτων, για την νομιμοποίησή τους, εντός του καταστήματος».

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξακριβωθεί 7 περιπτώσεις εμπορίας-διακίνησης ναρκωτικών, 39 περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και 3 παραβιάσεις υπηρεσιακού απορρήτου.

Παράλληλα, για τον αστυνομικό-μέλος της οργάνωσης, από τις έρευνες προέκυψε η τέλεση επιπλέον περιπτώσεων παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, δωροληψίας και διακίνησης ναρκωτικών.

Από το σύνολο των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6.207,82 ευρώ, 18 κινητά, διάφορα όπλα (ρόπαλα, tazer, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, μαχαίρια), καθώς και άλλα αντικείμενα.

Τα κατασχεθέντα θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση, ενώ τα χρηματικά ποσά θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3