dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών

Εικόνα του άρθρου Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/11/2017, 12:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξάρθρωση της πολυμελούς οργάνωσης που διακινούσε συστηματικά παράτυπους μετανάστες από την Αλβανία στην Ελλάδα μέσω των χερσαίων συνόρων έδωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί συνέλαβαν σε διάφορες περιοχές του νομού Ιωαννίνων 11 μέλη της οργάνωσης (4 Έλληνες και 7 Αλβανούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ηγετικό στέλεχος, όπως αναφέρεται. Στη σπείρα όμως συμμετείχαν τουλάχιστον άλλα 11 μέλη, τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν.

Η οργάνωση αποτελούνταν από δύο υποομάδες, με διακριτούς ρόλους τον εντοπισμό των υπό διακίνηση  μεταναστών και την οργάνωση της μεταφοράς τους από τα σύνορα στον τελικό προορισμό τους.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν από τον Μάιο του 2017 και έχει διακινήσει πάνω από 180 παράτυπους μετανάστες, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη, που ανέρχονται περίπου στα 90.000 ευρώ. 


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών,  προέκυψε η σύσταση δομημένου εγκληματικού κυκλώματος, τουλάχιστον από τον μήνα Μάιο του 2017. Στο πλαίσιο της έρευνας, εξακριβώθηκε τόσο η δράση της οργάνωσης όσο και ο ακριβής ρόλος των μελών της όπως και η τέλεση δεκάδων περιπτώσεων διακινήσεων μεταναστών, που τελέστηκαν υπό τον έλεγχό της.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του κυκλώματος, αφού εντόπιζαν τους υποψήφιους για προώθηση μετανάστες, έρχονταν σε συμφωνία μαζί τους για το αντίτιμο της διακίνησης και στη συνέχεια τους καθοδηγούσαν πεζούς από μη θεσμοθετημένα σημεία και μονοπάτια διέλευσης της ελληνοαλβανικής μεθορίου και τους μετέφεραν με κάθε είδους οχήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το κύκλωμα αποτελούνταν από δύο υποομάδες, όπου αρχηγικό ρόλο είχαν ένας 40χρονος Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη, και μια 53χρονη Ελληνίδα (έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος της), ενώ συνδετικός κρίκος των δύο ομάδων ήταν 46χρονος Αλβανός, ο οποίος συντόνιζε επιπρόσθετα τις κινήσεις των μεταφορέων.

Ως προς τη δράση της πρώτης ομάδας με αρχηγό τον 40χρονο, διαπιστώθηκε ότι διευθετούσε με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση της μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών με οχήματα από τα σύνορα στον τελικό προορισμό τους ενώ η δεύτερη ομάδα με αρχηγό την 53χρονη, ήταν επιφορτισμένη με τον εντοπισμό των υπό διακίνηση μεταναστών.

Για την αποφυγή των ελέγχων από τις διωκτικές αρχές το κύκλωμα χρησιμοποιούσε σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διακίνηση όχημα «προπομπό», το οποίο ήταν επιφορτισμένο να ειδοποιεί για σημεία αστυνομικών ελέγχων. Άλλοι μέθοδοι ήταν επίσης, το δοκιμαστικό δρομολόγιο, πριν την πραγματοποίηση της παράνομης προώθησης και η εναλλαγή δρομολογίων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την ανάλυση των προανακριτικών στοιχείων, καταδεικνύεται η εμπλοκή του κυκλώματος σε τουλάχιστον 77 διακινήσεις περίπου 180 αλλοδαπών, κυρίως αλβανικής υπηκοότητας.  Από τον κάθε παράτυπο μετανάστη, το κύκλωμα έπαιρνε περίπου 500 ευρώ.

Στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν έξι οχήματα, εκ των οποίων πέντε Ι.Χ. αυτοκίνητα και ένα ταξί, ένα πιστόλι των 8 mm,  τέσσερα κυνηγετικά όπλα καθώς και μία κάννη κυνηγετικού όπλου, 99 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, γεμιστήρας με ένα φυσίγγιο, ένας φορητός ασύρματος, το χρηματικό ποσό των 3.885 ευρώ και 217δολαρίων ΗΠΑ, μία αστυνομική ράβδος, τρεις σουγιάδες και 15 κινητά τηλέφωνα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό της έκτασης της εγκληματικής τους δράσης συνεχίζονται.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3