Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φυλακές: Από το Σταυράκι στην Κόντσικα

Εικόνα του άρθρου Φυλακές: Από το Σταυράκι στην Κόντσικα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2021, 22:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων είχε πάρει την απόφαση να παραχωρήσει έκταση 100 στρεμμάτων στην Κόντσικα για τη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης. Το υπουργείο όμως δεν έχτισε τελικά νέες φυλακές. Αυτές παραμένουν στο Σταυράκι, εντός οικιστικής ζώνης πια, και με τις συνθήκες κράτησης να μην είναι και καλύτερες.

Οκτώ χρόνια μετά, το Δημοτικό Συμβούλιο «ανανέωσε» την απόφαση εκείνη, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να εκτιμά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «δεν θα παραπέμψει το θέμα στις καλένδες αλλά θα το δρομολογήσει» και ότι «για την πολιτική ηγεσία θεωρείται προτεραιότητα η δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων». 

Για την παραχώρηση της έκτασης υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας Κόντσικας από το 2009 ακόμη. Η σύμφωνη αυτή γνώμη ισχύει και σήμερα, όπως είπε στη συνεδρίαση και ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Καραγιάννης.

Όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στην ανάγκη μετεγκατάστασης των φυλακών για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης. Εκεί που δεν υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων ήταν στο θέμα της παραχώρησης στον Δήμο Ιωαννιτών του χώρου  όπου βρίσκονται σήμερα οι φυλακές, όταν αυτές «μετακομίσουν».

Ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι ο ίδιος έθεσε το ζήτημα αυτό στο υπουργείο, με τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου να είναι θετική. Μάλιστα, έγινε και σχετική αλληλογραφία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία παραπέμπει στο αρμόδιο υπουργείο, στο υπουργείο Οικονομικών. Κανείς δεν διαφώνησε με αυτή την προοπτική. Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη διαφώνησε όμως με τον τρόπο διεκδίκησης του ακινήτου. Η κα Καλογιάννη εκτίμησε επί της ουσίας ότι ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να είναι πιο «επιθετικός» στη διεκδίκησή του.

Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει στην απόφαση ο όρος ότι πριν την οριστική υπογραφή κάθε σχετικού μνημονίου, συμφωνίας, υποσχετικής, συμβολαίου κ.λπ., να ζητηθεί η συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστούν ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και η δωρεάν παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα του οικοπέδου στο Σταυράκι. Ο κ. Ελισάφ διαφώνησε με το σκεπτικό της κας Καλογιάννη, καταθέτοντας την άποψη ότι μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε «εκβιαστικά». Τη διαβεβαίωσε δε ότι ο ίδιος «ξέρει να διαπραγματεύεται».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας επιχείρησε να δράσει… πυροσβεστικά, προτείνοντας στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να καταγραφεί όχι μόνο η πολιτική βούληση για τη δημιουργία ενός πρότυπου σωφρονιστικού καταστήματος, αλλά και για την ύπαρξη αντισταθμιστικών οφελών για την τοπική κοινωνία και για την παραχώρηση στον Δήμο των σημερινών εγκαταστάσεων στο Σταυράκι. H πρότασή του έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο κ. Ελισάφ. 

Η κα Καλογιάννη επέμεινε πάντως στη θέση της όσον αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο των σημερινών εγκαταστάσεων, οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να καλύψουν πολλές ανάγκες, ακόμα και ενός δημαρχιακού μεγάρου ή φοιτητικών κατοικιών, αν προκύψει κάτι τέτοιο από μελέτες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης έθεσε και το ζήτημα να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης, ώστε να μην δεσμεύεται ες αεί ο Δήμος. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι ανά πάσα στιγμή ο Δήμος μπορεί να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης της έκτασης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back