ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φόρος τιμής στην Τίνα Τέρνερ

Εικόνα του άρθρου Φόρος τιμής στην Τίνα Τέρνερ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2023, 13:25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διασημότητες και θαυμαστές σε όλο τον κόσμο απέτισαν φόρο τιμής στην Τίνα Τέρνερ, μετά τον θάνατο της σε ηλικία 83 ετών.

Η Μπιγιονσέ την αποκάλεσε «επιτομή του πάθους και της δύναμης» και μαζί με τον Μικ Τζάγκερ και άλλους αστέρες χαιρέτισαν τη μουσική κληρονομιά της Τέρνερ.

Η εκλιπούσα ερμηνεύτρια επαινέθηκε επίσης από τη Μαράια Κάρεϊ και την Όπρα Γουίνφρεϊ για το ότι ξεπέρασε χρόνια ενδοοικογενειακής κακοποίησης.

Οι Ομπάμα την εγκωμίασαν επειδή «τραγούδησε την αλήθεια της μέσα από τη χαρά και τον πόνο».

Μαζί τους και ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σημείωσε ότι «εκτός του ότι ήταν ένα ταλέντο μιας γενιάς που άλλαξε την αμερικανική μουσική για πάντα, η προσωπική δύναμη της Τίνας ήταν αξιοσημείωτη. Ξεπερνώντας τις αντιξοότητες, ακόμη και την κακοποίηση, έχτισε μια καριέρα για τους αιώνες και μια ζωή και μια κληρονομιά που ήταν αποκλειστικά δικά της».

Γεννήθηκε στο Νάτμπους του Τενεσί. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1958 ως τραγουδίστρια με το συγκρότημα Kings of Rhythm του Ike Turner, αρχικά κάνοντας ηχογραφήσεις με το όνομα «Little Ann».

Όταν ο Ike αρνήθηκε να της δώσει οντισιόν, εκείνη περίμενε το διάλειμμα στο σόου του, άρπαξε το μικρόφωνο ενός ντράμερ και ξεσάλωσε.

Τραγουδούσε με το συγκρότημα για το υπόλοιπο της βραδιάς και σύντομα απέκτησε ισότιμη θέση με τον ίδιο τον Ike τον οποίο και αργότερα παντρεύτηκε.

Ήταν ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα, εύφλεκτα συγκροτήματα της σόουλ. Πολλές από τις επιτυχίες τους ήταν διασκευές σε υλικό άλλων. Proud Mary, Get Back, Whole Lotta Love: όποιο κι αν ήταν το υλικό, η Τίνα μπορούσε να το κάνει δικό της. Το ίδιο ίσχυε και για το τραγούδι που έγινε η χαρακτηριστική της επιτυχία στη δεκαετία του 1980, το What's Love Got To Do With It.

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Γκλόρια Γκέινορ, η οποία έγινε γνωστή την ίδια εποχή, δήλωσε ότι η Τέρνερ «άνοιξε το δρόμο για τόσες πολλές γυναίκες στη ροκ μουσική, μαύρες και λευκές».

Η Νταϊάνα Ρος, δήλωσε «σοκαρισμένη» και «θλιμμένη» από τον θάνατο της Τέρνερ.

Ο Μικ Τζάγκερ περιέγραψε τη σταρ ως «εξαιρετικά ταλαντούχα», ξεχωρίζοντας το γεγονός ότι «με βοήθησε τόσο πολύ όταν ήμουν νέος».

Ένας άλλος Βρετανός αστέρας της μουσικής, ο Έλτον Τζον, χαρακτήρισε την Τέρνερ «απόλυτο θρύλο στη δισκογραφία και στη σκηνή».

Η Τέρνερ γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία ως σόλο καλλιτέχνης με επιτυχίες όπως τα Let's Stay Together, Steamy Windows, Private Dancer και το θέμα του James Bond GoldenEye.

Αυτές οι επιτυχίες στα charts ήρθαν μετά το διαζύγιό της με τον Ike το 1978. Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο I, Tina (1986), αποκάλυψε αρκετές στιγμές σκληρής κακοποίησης της ίδιας από τον Ike Turner πριν τον χωρισμό τους το 1976 και το επακόλουθο διαζύγιό τους το 1978.

«Δεν του άρεσε που έπρεπε να εξαρτάται από μένα. Και δεν ήθελα να ξεκινήσω έναν καβγά γιατί ήταν πάντα ένα μαύρο μάτι, μια σπασμένη μύτη, ένα σπασμένο χείλος, ένα πλευρό» θα πει πολλά χρόνια μετά σε συνέντευξη στο CBS News.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Women's Aid ήταν μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ένα από τα τραγούδια της Turner, λέγοντας: «Θα είναι πάντα απλά η καλύτερη».

Πολλοί άλλοι μουσικοί, όπως η Τζανέλ Μονά, η Ντέμπι Χάρι των Blondie και ο Τομ Τζόουνς, έσπευσαν να εξάρουν τα επιτεύγματα της Τίνα Τέρνερ, η οποία ονομάστηκε βασίλισσα του Rock 'n' Roll, είχε μια φωνή σαν τυφώνας και την ανάλογη σκηνική παρουσία.

Τα live βίντεο της την καταγράφουν ως μια μηχανή αέναης κίνησης, ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται συνεχώς.

Κέρδισε 8 βραβεία Grammy εκ των οποίων τα τρία τιμητικά. Επίσης, έχει εισαχθεί μαζί με τον Άικ Τέρνερ στο Rock and Roll Hall of Fame και είχε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ και στο St. Louis Walk of Fame. To 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Κένεντι. Η Τίνα Τέρνερ είχε εμφανιστεί σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ.

Με πληροφορίες από BBC

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back