Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2024, 19:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητα διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια, ωστόσο δήλωσε ότι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου μια μείωση είναι εφικτή, καθώς υποβάθμισε την άποψή της για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα, σε μια κίνηση που ακόμη και ορισμένοι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της θεώρησαν βιαστική, δεδομένου ότι ο αποπληθωρισμός καθυστερεί, και η τράπεζα αποδεικνύεται πιο επιφυλακτική για ένα επόμενο βήμα.

Υπήρξαν ωστόσο μερικές ενδείξεις που στηρίζουν τα στοιχήματα των επενδυτών για νέα μείωση τον Σεπτέμβριο, όπως το σχόλιο της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη «κλίνουν προς τα κάτω», μια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη διατύπωσή της ότι είναι ισορροπημένοι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να έχει επιβραδυνθεί το δεύτερο τρίμηνο και ότι η επενδυτική δραστηριότητα μαζί με την κακή βιομηχανική παραγωγή δείχνουν ότι η επέκταση θα είναι υποτονική στο μέλλον.

Τα σχόλια ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η αδύναμη δραστηριότητα θα συνεχίσει να περιορίζει τις πιέσεις των τιμών στην οικονομία, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, ίσως μία φορά το τρίμηνο.

Όμως η ΕΚΤ έχει καεί επανειλημμένα με την παροχή υπερβολικά συγκεκριμένων κατευθύνσεων, οπότε αυτή τη φορά η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η τράπεζα δεν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων σε κάποια πορεία επιτοκίων και ότι τα δεδομένα θα καθοδηγούν τις αποφάσεις.

«Έτσι, το ερώτημα του Σεπτεμβρίου και το τι θα κάνουμε τον Σεπτέμβριο είναι ορθάνοιχτο», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία επέλεξε επίσης να μην επαναλάβει το σχόλιο που έκανε μετά τη μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου ότι υπάρχει πλέον «μεγάλη πιθανότητα» να βρίσκεται σε εξέλιξη η μείωση της νομισματικής πολιτικής.

Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα γίνει περίπου την ίδια στιγμή που οι αγορές βλέπουν και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει τις τιμές.

Φωτογραφία: Felix Schmitt/ECB

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3