ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φοιτητική στέγη με… εκκλήσεις

Εικόνα του άρθρου Φοιτητική στέγη με… εκκλήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2018, 18:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης παραμένει, παρότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει μια καλύτερη από άλλα ιδρύματα κάλυψη του φοιτητικού πληθυσμού. Το πρόβλημα είναι επίμονο καθώς, κανένας φορέας δεν εμπλέκεται με αποφασιστικό τρόπο.

Σε αυτούς προστίθεται η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει συνδράμει μεν παλιότερα στη μερική λύση ή ανακούφιση του προβλήματος, τώρα όμως φαίνεται ότι (όπως και παλιότερα), η «ελεύθερη αγορά» περιορίζει τη δυνατότητα της παρέμβασης, ακόμα και στους θιασώτες της.

Η Περιφέρεια λοιπόν λέει ότι αντιλαμβάνεται και κατανοεί το πρόβλημα, αλλά αυτό αφορά αποκλειστικά το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας, δίχως η τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει  καμία θεσμική αρμοδιότητα επί αυτού και ως εκ τούτου,  ούτε και τη δυνατότητα διάθεσης πιστώσεων για στέγαση φοιτητών».

Θεσμικά δεν έχει άδικο, όπως δεν έχει και το πανεπιστήμιο όταν λέει πως περιορίζεται θεσμικά στην επιλογή φοιτητών-τριών που θα στεγαστούν σε εστίες. Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί είναι και μια υπεκφυγή, τη στιγμή που όλοι οι φορείς αναγνωρίζουν (και προσδοκούν) τη ζωογόνα, οικονομικά και κοινωνικά, παρουσία των φοιτητών στα Γιάννενα.

Ένα μέρος του προβλήματος είναι τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με την Περιφέρεια και την ανακοίνωσή της, υπάρχει απροθυμία «συμμετοχής ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων στη δημόσια πρόσκληση του πανεπιστημίου για προσφορά δωματίων προς ενοικίαση σε φοιτητές».

Η Περιφέρεια λέει ότι θα συνδράμει και φέτος και καλεί «όλους όσοι έχουν διαθέσιμες κλίνες να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος της στέγασης, συμμετέχοντας στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του πανεπιστημίου. Τους διαβεβαιώνει δε ότι όπως έγινε και φέτος, έτσι και την τρέχουσα χρονιά θα είναι αρωγός στην πρυτανική αρχή, ώστε να μην υπάρξουν οικονομικές εκκρεμότητες».

Φυσικά, δεν πληρώνει η «πρυτανική αρχή» τους επιχειρηματίες, οι οποίοι με τη σειρά τους, περιμένουν από την αυξημένη τουριστική κίνηση να αποκομίσουν κέρδη και δεν είναι το ίδιο συγκαταβατικοί στο αίτημα, όπως όταν οι τουρίστες ήταν κατά πολύ λιγότεροι στα Γιάννενα. Το πανεπιστήμιο έχει υποστεί σχεδόν 50% μείωση επιχορηγήσεων στα μνημονιακά χρόνια, στα ίδια χρόνια που η ανάγκη για στέγη, για τους ίδιους γενεσιουργούς λόγους, αυξήθηκε.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν και μια γενική υπόμνηση, ότι η παιδεία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αλλά επί του παρόντος, προέχει η λύση στο πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back