ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Το παλεύουμε» για τη στέγαση

Εικόνα του άρθρου «Το παλεύουμε» για τη στέγαση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2018, 18:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι φοιτητές και φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκονται σε εγρήγορση εδώ και αρκετές μέρες, με επίδικο τη στέγαση και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.

Έχουν προβεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις κ.α. και η πρυτανική αρχή παίρνει δημόσια θέση με ανακοίνωσή της, στην οποία, εν ολίγοις, ξεκαθαρίζει ότι

«και θα συνεχίσει να μεσολαβεί προς την αυτοδιοικητική αρχή, Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμο Ιωαννιτών, για να καλυφθούν οι ανάγκες ακόμη και μη δικαιούχων φοιτητών, το οικογενειακό εισόδημα των οποίων διαφέρει ελάχιστα από εκείνο των τυπικά δικαιούχων», αλλά και ότι συνδιαλέγεται σε επίπεδο συγκλήτου και θεσμών, ότι η φοιτητική μέριμνα ορίζεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο όρων και ότι «δεν θα ανεχτεί αυθαίρετες συμπεριφορές».

Αναλυτικά, συμβαίνει το εξής: τα δύο τελευταία χρόνια αποτυπώνεται ακόμα πιο έντονα στο φοιτητικό πληθυσμό το αποτέλεσμα των οκτώ υφεσιακών ετών, από τα οποία πλήγηκαν οι μεσαίες και κυρίως, οι φτωχότερες οικογένειες. Πλέον, με «σωσμένα τα έτοιμα», αλλά και την οικονομική «κανονικότητα» να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια, ένα ή δύο επιπλέον νοικοκυριά, είναι σχεδόν αδύνατο να συντηρηθούν και κάπως έτσι, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποκτάει περισσότερα ταξικά χαρακτηριστικά.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες από την πλευρά τους, μεγαλώνουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους, όπως άλλωστε κάνει κάθε κινηματικός φορέας και το πανεπιστήμιο, απαντάει ότι ναι μεν θέλει, αλλά είναι υποχρεωμένο να κινηθεί σε θεσμικό, στενό πλαίσιο.

Γι αυτό, η πρυτανική αρχή αναφέρει ότι «το πλαίσιο αυτό καθορίζει με σαφήνεια τους δικαιούχους των παροχών, με βάση εισοδηματικά και ανθρωπιστικά κριτήρια». Βέβαια, πλέον αυτά τα κριτήρια δεν καλύπτουν όλο το φάσμα της ανάγκης μιας κοινωνίας που έχει πληγεί σοβαρά. Εξ ου και το ίδρυμα αναφέρει ότι προσπαθεί να καλύψει ανάγκες και πέραν των δικαιούχων (τα όρια στο «μπαίνω-δεν μπαίνω» στις εστίες είναι συνήθως τέτοιο που δεν ξεχωρίζει απολύτως τίποτα σε δυνατότητα διαβίωσης), αλλά δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις ότι θα το πετύχει.

Διαβεβαιώνει όμως τους φοιτητές ότι «θα υποστηρίξει θερμά κάθε διεκδίκησή τους από την πολιτεία σε ό,τι αφορά την αύξηση της δαπάνης για τη φοιτητική μέριμνα».

Τέλος, αναφέρει ότι υπάρχει στο σχεδιασμό η ανέγερση νέας φοιτητικής εστίας (θα είναι η τρίτη τα τελευταία χρόνια) και απευθύνει νέο αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για την έκτακτη ανάγκη χρηματοδότησης, ώστε να γίνει η εστία με τη μελέτη που έχει εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Η πρυτανική αρχή προσπαθεί να το οριοθετήσει και να βρει «μέση λύση», σε ένα πανεπιστήμιο που καλύπτει μεγαλύτερο κομμάτι του μαθητικού του πληθυσμού, από ό,τι άλλα ιδρύματα. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back