ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φοιτητική στέγη: Δεν υπάρχει ακόμη

Εικόνα του άρθρου Φοιτητική στέγη: Δεν υπάρχει ακόμη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2018, 18:30
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τριακόσιοι φοιτητές έμειναν εκτός εστιών και συνεχίζουν να διεκδικούν μια λύση για τη στέγασή τους. Οι προσπάθειες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για εξεύρεση δωματίων σε ξενοδοχεία δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το θέμα, για τρίτη φορά τους τελευταίους μήνες, απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, το οποίο υπενθύμισε τις προηγούμενες δεσμεύσεις του. Παράλληλα, η δημοτική αρχή ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η ευθύνη της φοιτητικής στέγης είναι του υπουργείου Παιδείας κι όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Ο Δήμος Ιωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου έχουν αναλάβει ωστόσο να συνεισφέρουν στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος. Ο Δήμος Ιωαννιτών, από την πλευρά του, έχει αποφασίσει να διαθέσει 50.000 ευρώ, όπως και να εξετάσει τη μείωση των δημοτικών τελών σε κατοικίες φοιτητών που πληρούν τα κοινωνικά κριτήρια.

Εκπρόσωποι των συλλόγων εστιακών φοιτητών επανέφεραν το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να κινηθούν πιο δυναμικά. Η σημερινή τους παρουσία είχε ολίγη ένταση, καθώς, όπως κατήγγειλαν, κατά την πρωινή τους επίσκεψη στο Δημαρχείο οι πόρτες ήταν κλειστές. Μάλιστα, εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ των ΟΤΑ Ιωαννίνων όπου καταγγέλλεται η δημοτική αρχή ότι «κλείδωσε τις εισόδους του Δημαρχείου για να μη δεχθεί τη διαμαρτυρία των φοιτητών για το θέμα της στέγασης».  

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι, οι φοιτητές μπόρεσαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, με τον πρόεδρο του σώματος Γιώργο Παπαδιώτη να επισημαίνει ότι «όλο το πρωί, στο δημαρχείο δεν υπήρχε κανείς εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, καθώς όλοι τους συμμετείχαν σε ημερίδα για τον Κλεισθένη» και να μη δέχεται τις καταγγελίες για «κλειστές πόρτες».

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση από τους φοιτητές, ήταν και το ακριβό εισιτήριο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στη γραμμή προς και από το Πανεπιστήμιο. Το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησε να ξανασυζητήσει με το Αστικό ΚΤΕΛ, υπενθυμίζοντας βέβαια ότι πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση. Αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι υπενθύμισαν από την πλευρά τους το γεγονός της επιχορήγησης του ΚΤΕΛ από τον Δήμο για φθηνότερα εισιτήρια σε κάποιες γραμμές. Σε αυτό το σημείο, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης ανέφερε ότι κακώς στο «πακέτο» της επιχορήγησης από τον Δήμο προς το ΚΤΕΛ δεν συμπεριλήφθηκε η γραμμή προς και από το Πανεπιστήμιο.

Κατά τα άλλα, το μόνο νεότερο στην όλη υπόθεση ήταν ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να απευθυνθεί όχι μόνο σε ξενοδόχους αλλά και σε ιδιώτες για τη μίσθωση κατοικιών.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας λόγω της συνάντησης που είχε με τον πρέσβη της Κροατίας, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τα Γιάννενα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back