Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φοβούνται για τη ζωή τους και φεύγουν

Εικόνα του άρθρου Φοβούνται για τη ζωή τους και φεύγουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2016, 20:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την έξοδό τους από τον καταυλισμό του Κατσικά αποφάσισαν περίπου 250 πρόσφυγες λόγω απειλών που δέχονται από άλλους πρόσφυγες. Η αποφασιστικότητά τους για έξοδο, δεν άφησε πολλά περιθώρια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία και διαπραγματεύτηκε με τους αποχωρούντες πρόσφυγες -ο διοικητής του καταυλισμού Φίλιππας Φίλιος βρισκόταν στην Αθήνα σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Μουζάλα. 

Οι πρόσφυγες ήθελαν να πάνε στην Πέτρα Ολύμπου ή στην Αθήνα όπου βρίσκονται συμπατριώτες τους. Τελικά, όλοι τους μεταφέρθηκαν στις παλιές εγκαταταστάσεις της 5ης ΕΜΑΚ, στην περιοχή της Φανερωμένης, όπου και θα παραμείνουν -άγνωστο για πόσο καιρό.

Πρόκειται κυρίως για οικογένειες οι οποίες φοβούνται για τη ζωή τους μέσα στον καταυλισμό. Οι 250 αυτοί άνθρωποι είναι μέλη μιας θρησκευτικής εθνότητας, που αποκαλείται Γεζίντι. Τους Γεζίντι τους γνώρισε ο πλανήτης πριν από δύο χρόνια όταν έγιναν θύματα απίστευτης βιαιότητας από τους τζιχαντιστές του Ιράκ. Από το βόρειο Ιράκ, όπου ζούσαν, εκδιώχθηκαν χιλιάδες Γεζίντι, οι οποίοι είναι πιστοί του θρησκευτικού συγκρητισμού (ένα μίγμα αρχαίων θρησκειών). Δεδομένης της θρησκευτικής τους πίστης, η συμβίωση με μουσουλμάνους στον καταυλισμό δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς που υποτίθεται ότι ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία του καταυλισμού, τόσο καιρό δεν αναδείκνυαν την προβληματική αυτή σχέση. 

Οι Γεζίντι, τελικά, βίωναν έναν νέο τρόμο μέσα στον καταυλισμό. Το ποτήρι ξεχείλισε γι αυτούς όταν σε δημόσιο χώρο βρέθηκαν γραμμένα απειλητικά μηνύματα σε βάρος της ζωής τους. Γι' αυτούς πια η αναχώρηση από τον καταυλισμό αποτελεί μονόδρομο.

(φωτό αρχείου)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back