Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι Γεζίντι έφυγαν...

Εικόνα του άρθρου Οι Γεζίντι έφυγαν...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2017, 18:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πιο ιδιαίτερη κοινότητα των προσφύγων που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι αυτή των Γεζίντι, οι οποίοι εθνοτικά δηλώνουν Κούρδοι. Μια φυλή η οποία αναγκάστηκε να φύγει από τον τόπο της, στο βορειοδυτικό Ιράκ,  λόγω της εκστρατείας γενοκτονίας που έχουν εξαπολύσει εναντίον της οι τζιχαντιστές.

Σε ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα του Περάματος, φιλοξενούνταν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα 70 Γεζίντι. Σήμερα, δεν έχουν απομείνει ούτε 20, με την Ύπατη του Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να ετοιμάζεται να μεταφέρει και αυτούς σε ξενοδοχεία της Αθήνας εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο αρχικός πληθυσμός Γεζίντι που είχε καταφτάσει πέρσι τον Μάρτιο στα Γιάννενα, μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, ήταν 250. Όλοι τους έμειναν, μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, στον καταυλισμό του Κατσικά. Ωστόσο, δεν άργησε να διαφανεί το μεγάλο πρόβλημα, σε εθνο-θρησκευτικό επίπεδο, που υπάρχει στις σχέσεις της κοινότητας αυτής με τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Από πολλούς μουσουλμάνους θεωρούνται αιρετικοί και λάτρεις του διαβόλου – κάτι που οι ίδιοι οι Γεζίντι χαρακτηρίζουν μεγάλο λάθος.

Το καλοκαίρι, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αναγκάστηκε να μεταφέρει τους Γεζίντι σε ξεχωριστό χώρο, μετά από απειλές που υπήρξαν εναντίον της ζωής τους από άλλους πρόσφυγες του καταυλισμού του Κατσικά. Έτσι, οι 250 Γεζίντι μεταφέρθηκαν στη Φανερωμένη Ζίτσας, στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλιά η 5η ΕΜΑΚ. Με την έναρξη του χειμώνα, οι περισσότεροι από αυτούς μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, ενώ άλλοι παρέμειναν στο ξενοδοχείο στο Πέραμα. Σε λίγες μέρες, η ιδιαίτερη αυτή κοινότητα δεν θα υπάρχει πια στον προσφυγικό χάρτη των Ιωαννίνων. 

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προχωρούν τις διαδικασίες μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε σε δύο ακτιβίστριες της φυλής Γεζίντι το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης. Θύματα και οι δύο σεξουαλικής δουλείας του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS), επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί βία από το ISIS.


# Φωτογραφία αρχείου από τον καταυλισμό του Κατσικά στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back