Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: Οι δύο ακτιβίστριες παρέλαβαν τα βραβεία

Εικόνα του άρθρου Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: Οι δύο ακτιβίστριες παρέλαβαν τα βραβεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2016, 22:48
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Νάντια Μουράντ Φωτογραφία επάνω) και Λαμίγια Χατζι Μπασάρ , Γιαζίντι απο το Ιράκ, θύματα σεξουαλικής δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος και ακτιβίστριες, παρέλαβαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου 2016, το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της σκέψης. Τα κορίτσια τιμήθηκαν ως αγωνίστριες κατά του Ισλαμικού κράτους και τις γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει κατά των Γεζίντι. Όπως είπε η Μπασάρ στην τελετή, χιλιάδες κοπέλες παραμένουν σκλάβες του ΙΚ και «κάθε μέρα πεθαίνουν χίλιες φορές».


«Το ΙΚ με πούλησε τέσσερις φορές»... Στην ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία της προς του ευρωβουλευτές, η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, διηγήθηκε τις τρομερές δοκιμασίες που πέρασε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, τους αλλεπάλληλους βιασμούς της ακόμα και στα χέρια γιατρών, και το πώς παραμορφώθηκε από έκρηξη νάρκης προσπαθώντας να ξεφύγει.

«Ξεφύγαμε με την παιδική μου φίλη κι ένα κορίτσι 9 χρονών που επίσης βίαζαν αλλά πριν φτάσουμε σε ασφαλή περιοχή, η φίλη μου πάτησε νάρκη. Εξερράγη και το τελευταίο που θυμάμαι είναι οι κραυγές τους, το χειρότερο πράγμα που έχς ακούσει ποτέ».

«Πιστεύω ότι κατάφερα να δραπετεύσω, ώστε να μπορέσω να δώσω φωνή στα θύματα. Το Ζαχάρωφ μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω και γι αυτό αποφάσισα να γίνω η φωνή εκείνων δεν μπορούν να μιλήσουν», είπε και τόνισε ότι «Περισσότερες από 3.500 γυναίκες και παιδιά κρατούνται όμηροι και σκλάβοι του ΙΚ. Κάθε μέρα πεθαίνουν χίλιες φορές».

«Το ΙΚ και οι εξτρεμιστές, εισέβαλλαν στις 3 Αυγούστου με σκοπό να εξαφανίσουν την κοινότητα των Γεζίντι και μας έδωσαν μια επιλογή: (ή να ασπαστούμε το) Ισλάμ ή θάνατος», είπε η Νάντια Μουράντ για την ημέρα που το ΙΚ την απήγαγε και δολοφόνησε τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που διαπράττει το ΙΚ είναι γενοκτονία, γενοκτονία φόνου και γενοκτονία σκλαβιάς».

«Το μισό εκατομμύριο των Γεζίντι στο Ιράκ, είναι τα τελευταία μέλη αυτής της κοινότητας στη Μέση Ανατολή», είπε η Μουράντ, αναδεικνύοντας την ανάγκη για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στη χώρα, για τους Γεζίντι και άλλες μειονότητες. Εναλλακτικά, η Ευρώπη θα μπορούσε να δεχτεί τους Γεζίντι στο δικό της έδαφος, δήλωσε. «Βλέπουμε την Ευρώπη ως σύμβολο της ανθρωπότητας και η Ευρώπη σήμερα, το επιβεβαιώνει αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει πρότυπο για τον κόσμο και για τη συνύπαρξη των λαών και των πολιτισμών».

«Υπέφεραν ασύλληπτες θηριωδίες, επέζησαν της αιχμαλωσίας τους, και ζουν τώρα εξόριστες.  Ξεπέρασαν πόνο και φόβο και τώρα έχουν βρει καταφύγιο και προστασία στην Ευρώπη. Και η Νάντια Μουράντ και η Λαμίγια Χατζι Μπασάρ μάχονται για όσους δεν έχουν ξεφύγει, για τη δικαιοσύνη και κατά της ατιμωρησίας», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια της τελετής.


Ο ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ

Ο πρόεδρος Σουλτς τόνισε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να ερευνήσει τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος και υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει καθήκον να προστατεύσει όσους διώκονται. «Εμείς, η δημοκρατική κοινότητα που ζει σε πιο ευημερούσες περιοχές του κόσμου, μερικές φορές αρνείται να τους προσφέρει προστασία. Είναι ντροπή, αφόρητη ντροπή».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚ χαιρέτησε τους άλλους δύο υποψήφιους για το Βραβείο Ζαχάρωφ τον Τούρκο δημοσιογράφο Καν Ντουντάρ και τον ηγέτη της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμιλέφ. Μάλιστα, στην τελετή συμμετείχε ο μικρός αδερφός της Χατζι Μπασάρ με τον οποίο είχε ξανασυναντηθεί για πρώτη φορά μόλις την προηγουμένη μέρα μετά 18 μήνες κράτησής του σε κέντρο μεταναστών.


ΝΑΝΤΙΑ ΜΟΥΡΑΝΤ-ΛΑΜΙΓΙΑ ΜΠΑΣΑΡ

Τον Αύγουστο του 2014, το ΙΚ δολοφόνησε όλους τους άνδρες του χωριού Kocho, στην περιοχή Sinjar του Ιράκ, τόπο καταγωγής της Νάντια Μουράντ και Λαμίγια Χατζι Μπασάρ. Μετά τη σφαγή αυτή, το ΙΚ  προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Χατζί Μπασάρ, η Μουράντ και οι αδελφές τους, απήχθησαν και αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα ως σκλάβες του σεξ.

Η Νάντια Μουράντ κατάφερε να δραπετεύσει απο το Ισλαμικό Κράτος τον Νοέμβριο του 2014, ενώ η Χατζί Μπασάρ την ακολούθησε τον Απρίλιο του 2016 με τη βοήθεια της οικογένειάς της που πλήρωσε διακινητές της περιοχής για τον σκοπό αυτό.

Τα δύο κορίτσια ζουν σήμερα στη Γερμανία και δραστηριοποιούνται για την ενημέρωση ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η αρχαιότατη κοινότητας των Γεζίντι, ενώ συνεχίζουν να βοηθούν γυναίκες και παιδιά που έπεσαν θύματα δουλείας και θηριωδιών από το IΚ.


ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Raif Badawi.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back