ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου πέραν της Γάζας

Εικόνα του άρθρου Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου πέραν της Γάζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2024, 11:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ο θάνατος του αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, αυξάνει τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Γάζα να επεκταθεί πολύ πέρα από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Αρούρι, 57 ετών, ήταν ο πρώτος ανώτερος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς που δολοφονήθηκε αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε μια συντριπτική αεροπορική και χερσαία επίθεση εναντίον της οργάνωσης πριν από σχεδόν τρεις μήνες, μετά την επίθεση σοκ και την επιδρομή της σε ισραηλινές πόλεις.

Η βαριά οπλισμένη ομάδα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχος της Χαμάς, ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με το Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα, τον Οκτώβριο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην προβεί σε δολοφονίες σε λιβανέζικο έδαφος, υποσχόμενος «σκληρή αντίδραση».

Η Χεζμπολάχ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι είχε στοχεύσει με πυραύλους μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή του Μαρτζ, μετά τη δολοφονία του Αρούρι.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τον Αρούρι για θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον πολιτών του, αλλά ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι βρισκόταν επίσης «στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων» που διεξάγονται από το Κατάρ και την Αίγυπτο για την έκβαση του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εκτέλεση της δολοφονίας, αλλά ο στρατιωτικός εκπρόσωπός του αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονταν σε υψηλή ετοιμότητα και ήταν προετοιμασμένες για κάθε σενάριο.

Αντιδράσεις

Ο Νάσερ Καναανί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, μεγάλου υποστηρικτή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, δήλωσε ότι η δολοφονία του Αρούρι «αναμφίβολα θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο για αγώνα κατά των σιωνιστών κατακτητών και όχι μόνο στην Παλαιστίνη».

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Ραμάλα και άλλων πόλεων της Δυτικής Όχθης για να καταδικάσουν τη δολοφονία του Αρούρι, φωνάζοντας: «Εκδίκηση, εκδίκηση, Κασάμ»!

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι στο Γιεμάν έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά της ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα του Ρέι μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τη σύγκρουση στη Γάζα και προειδοποίησαν ότι θα επιτεθούν σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αν στοχοποιηθεί η ίδια η ομάδα πολιτοφυλακής.

Οι μαχητές Χούθι εκτόξευσαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Επικρίσεις

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει να πολεμά μέχρι να εξαλείψει τη Χαμάς, αλλά δεν είναι σαφές τι σχεδιάζει να κάνει με τον θύλακα σε περίπτωση που τα καταφέρει και πού αφήνει την προοπτική ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Στην Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε ως «εμπρηστικές και ανεύθυνες» τις δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών Μπεζαλέλ Σμότριχ και Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ που τάχθηκαν υπέρ της επανεγκατάστασης των Παλαιστινίων εκτός της Γάζας.

Τέτοιες δηλώσεις υπογραμμίζουν τους φόβους ορισμένων στον αραβικό κόσμο ότι το Ισραήλ θέλει να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη όπου οραματίζονται ένα μελλοντικό κράτος, επαναλαμβάνοντας τη μαζική εκδίωξη των Παλαιστινίων όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ το 1948.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back