ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Οι ΗΠΑ χάνουν ένα από τα τρία «Α»

Εικόνα του άρθρου Fitch: Οι ΗΠΑ χάνουν ένα από τα τρία «Α»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2023, 13:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Τρίτη την κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης, μια κίνηση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Λευκού Οίκου και εξέπληξε τους επενδυτές, παρά την επίλυση της κρίσης για το ανώτατο όριο χρέους πριν από δύο μήνες.

Ο Fitch υποβάθμισε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, επικαλούμενος τη δημοσιονομική επιδείνωση για τα επόμενα τρία χρόνια και τις επαναλαμβανόμενες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους που απειλούν την ικανότητα της κυβέρνησης να πληρώνει τους λογαριασμούς της.

Ο Fitch είχε επισημάνει για πρώτη φορά την πιθανότητα υποβάθμισης τον Μάιο, και στη συνέχεια διατήρησε τη θέση αυτή τον Ιούνιο μετά την επίλυση της κρίσης του ανώτατου ορίου χρέους, λέγοντας ότι σκόπευε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Με την υποβάθμιση, γίνεται ο δεύτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης μετά την Standard & Poor's που αφαιρεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες την αξιολόγηση τριπλού Α.

Το δολάριο υποχώρησε σε μια σειρά νομισμάτων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί μετοχών σημείωσαν πτώση και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση. Ωστόσο, αρκετοί επενδυτές και αναλυτές δήλωσαν ότι αναμένουν ότι ο αντίκτυπος της υποβάθμισης θα είναι περιορισμένος.

Η κίνηση της Fitch ήρθε δύο μήνες αφότου ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων κατέληξαν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, με την οποία αίρεται το όριο δανεισμού της κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τερματίζοντας μήνες πολιτικού μπρα ντε φερ.

«Κατά την άποψη της Fitch, υπήρξε σταθερή επιδείνωση των προτύπων διακυβέρνησης τα τελευταία 20 χρόνια, μεταξύ άλλων σε δημοσιονομικά θέματα και θέματα χρέους, παρά τη διακομματική συμφωνία του Ιουνίου για την αναστολή του ορίου χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του.


«Αυθαίρετη»

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν διαφώνησε με την υποβάθμιση της Fitch, σε μια δήλωση που την χαρακτήρισε «αυθαίρετη και βασισμένη σε ξεπερασμένα δεδομένα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λευκός Οίκος που λέει ότι «διαφωνεί έντονα με αυτή την απόφαση».

«Αψηφά την πραγματικότητα η υποβάθμιση των Ηνωμένων Πολιτειών τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει παραδώσει την ισχυρότερη ανάκαμψη από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back