ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το φιλόδοξο εγχείρημα μιας «λουτρόπολης»

Εικόνα του άρθρου Το φιλόδοξο εγχείρημα μιας «λουτρόπολης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2023, 22:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο για μια περιοχή η οποία όλο και ερημώνει, για τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας. Η επιδίωξή της, τα επόμενα χρόνια, μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, θα είναι η δημιουργία μιας ενιαίας λουτρόπολης, στην οποία θα συμμετέχουν τα λουτρά Αμαράντου, Καβασίλων και Πυξαριάς.

Τα τελευταία χρόνια, γίνονται εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης των λουτρών στον Αμάραντο και στα Καβάσιλα, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το διασυνοριακό πρόγραμμα «Interreg 2014-2020».

«Στα ιαματικά λουτρά γίνεται δουλειά, η οποία έχει πάει πίσω επειδή χρειαζόταν πολλή εργασία στις μελέτες, καθώς δεν υπήρχαν αδειοδοτήσεις. Τρομάξαμε να πάρουμε τις άδειες από τον ΕΟΤ και στη συνέχεια να βγάλουμε τις άδειες για όλα τα κτίρια, όσα υπήρχαν και όσα κάνουμε σήμερα. Όλα αυτά δεν είναι απλά, αλλά πρέπει να γίνουν τέλεια ώστε αύριο να μην είναι προβληματικά και να είναι κάτω από τη βάση στις σημερινές εποχές. Ό, τι θα γίνει, θα γίνει τέλειο» είπε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σε σημερινή του τοποθέτηση κατά την παρουσίαση της νέας, προτεινόμενης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην Ήπειρο.

Για την ολοκλήρωση των υποδομών στα λουτρά Καβασίλων, θα χρειαστεί κι άλλη χρηματοδότηση, την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει είτε από το δικό της επιχειρησιακό πρόγραμμα είτε από το νέο Interreg 2021-2027. Το απαιτούμενο, εκτιμώμενο ποσό ανέρχεται σε 300.000 ευρώ και αφορά τον εκσυγχρονισμό των υπαίθριων εγκαταστάσεων (μικρές πισίνες, αποδυτήρια κ.λπ.).

Στον χάρτη των ιαματικών λουτρών, η Περιφέρεια θέλει να επαναφέρει τα παλιά λουτρά της Πυξαριάς. Μέσω της ΟΧΕ, προβλέπεται ένα ενδεικτικό ποσό 1 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση του πετρόκτιστου κτιρίου –σε πρώτη φάση.

Γίνεται λοιπόν λόγος για ένα σχέδιο ενοποίησης Αμαράντου-Καβασίλων-Πυξαριάς, «σε μια μεγάλη, σύγχρονη, ενιαία λουτρόπολη». Τα ατμούχα λουτρά Αμαράντου βρίσκονται σε απόσταση 32 χλμ από την Κόνιτσα. Τα θειούχα λουτρά Καβασίλων και Πυξαριάς (το ένα απέναντι από το άλλο, με τον Σαραντάπορο να τα χωρίζει) απέχουν 17 χλμ. από την Κόνιτσα.

Το σχέδιο προβλέπει και την υλοποίηση μιας πολιτικής απασχόλησης, με την πρόσληψη προσωπικού για τη λειτουργία των λουτρών, για τρία χρόνια, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 675.000 ευρώ.

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις είναι ωστόσο η δημιουργία συνοδών τουριστικών υποδομών, οι οποίες είναι πολύ λίγες στην περιοχή αυτή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η στρατηγική για την ΟΧΕ προτείνει την παροχή αυξημένων κινήτρων προς ιδιώτες προκειμένου να ανακαινίσουν και να αναβαθμίσουν κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν ως υποδομές φιλοξενίας ή θα στεγάσουν δραστηριότητες του ευρύτερου τουριστικού τομέα. Για αυτή τη δράση, προβλέπεται ένας ενδεικτικός προϋπολογισμός 3 εκατ. ευρώ.

Στο σχέδιο γίνεται αναφορά και σε αναβάθμιση του οδικού δικτύου «Μέρτζιανη-Καβάσιλα-Αμάραντος», με έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ…

*Τη στρατηγική της νέας ΟΧΕ εκπόνησε η πολυεθνική εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών PwC, η οποία άνοιξε πριν λίγους μήνες και γραφείο-digital center στα Γιάννενα.

Την παρουσίαση της στρατηγικής, στη σημερινή εκδήλωση, έκανε εκ μέρους της PwC, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο κ. Αρκουμανέας ήταν o πρόεδρος του ΕΟΔΥ από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back