ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Φεύγουν διδάσκοντες, αλλά δεν έρχονται νέοι…

Εικόνα του άρθρου Φεύγουν διδάσκοντες, αλλά δεν έρχονται νέοι…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2021, 14:59
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ένα επιπλέον πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, πρόβλημα που κοινοποίησαν στην υπουργό Παιδείας, στην πρόσφατη σύνοδο πρυτάνεων.

Όπως ενημέρωσε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχασε συνολικά 52 θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, το 2020 και το 2021.

Οι θέσεις που πήρε όμως, είναι μόλις 17. Σημειωτέον ότι ο νόμος προβλέπει άμεση κάλυψη των θέσεων που αδειάζουν λόγω αφυπηρέτησης, αλλά ο αριθμός δεν καλύπτει τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις.

Ο κ. Αλμπάνης στάθηκε ιδιαίτερα στη σχέση φοιτητών-διδασκόντων, που είναι μεγαλύτερη από άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκτός από τις αφυπηρετήσεις, υπάρχει και πρόβλημα με καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις, ακόμα και επιστημόνων που επιστρέφουν για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα-τις οποίες διαφημίζει ιδιαίτερα η κυβέρνηση, ως δείγμα ανάπτυξης.

Από το 2018 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει 100 νέες θέσεις. Οι καθυστερήσεις παρατηρούνται για τρεις λόγους: Ενστάσεις στις διαδικασίες διορισμού, καθυστέρηση στη συγκρότηση εκλεκτορικών, αλλά και η καθυστέρηση έγκρισης οικονομικής πίστωσης από το υπουργείο, που ξεπέρασε κατά περίπτωση τους 11 μήνες.

Από την άλλη, όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης, τα τελευταία 3 χρόνια έχουν στελεχωθεί γενικά τα νέα τμήματα (όχι μόνο του πρώην ΤΕΙ) και από 6-7 διδάσκοντες, τώρα έχουν 12 και είναι πλέον αυτόνομα.

Περισσότερα για τις δηλώσεις του πρύτανη κ. Αλμπάνη, εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back