ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χρήματα για ασφάλεια, αντί για θέρμανση…

Εικόνα του άρθρου Χρήματα για ασφάλεια, αντί για θέρμανση…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2021, 14:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Υπουργείο Παιδείας εμμένει στην τακτική του να αγνοεί αιτήματα των πανεπιστημίων που προκύπτουν από την πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα, τα αυξημένα τιμολόγια για τη θέρμανση.

Όπως ενημέρωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι ανάγκες φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένες, λόγω της ακρίβειας στα τιμολόγια ενέργειας και τις τιμές καυσίμων.

Ωστόσο, η έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο, η οποία είναι σε δύο δόσεις, από 450.000 ευρώ, μόνο η μια δόση αφορά τις αυξημένες δαπάνες ενέργειας. Η άλλη, αφορά την ασφάλεια, όπως τίθεται από το νέο νόμο» σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη.

Ο πρύτανης τόνισε ακόμα ότι για να είναι επαρκής η χρηματοδότηση, θα έπρεπε να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη…

 Άλλα ζητήματα που συζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων, ήταν τα κριτήρια αξιολόγησης των ιδρυμάτων. Ο κ. Αλμπάνης είπε ότι θα αποδοθεί το 20% του προϋπολογισμού, «κάτι που δεν είναι πάντα δεδομένο» όπως είπε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «τα κριτήρια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις ανάγκες-δεν ξεκινάνε όλα τα ιδρύματα από την ίδια αφετηρία», σε ότι αφορά τα κριτήρια που τίθενται και ότι η μοριοδότηση, όπως τίθεται, ακυρώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κριτηρίων.

Σημείωσε επίσης ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει το μεγαλύτερο αριθμό αποφοίτων σε σχέση με τον πληθυσμό και τον μεγαλύτερο αριθμό, τη μικρότερη σχέση φοιτητών προς καθηγητές-διοικητικούς, μ,ε τον αριθμό φοιτητών να είναι 3 φορές μεγαλύτερος από άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τέλος, μεγάλο αριθμός φοιτητών που δεν παίρνουν πτυχίο.

«Ο τελευταίος δείκτης βελτιώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Αλλά το υπουργείο κάνει χρήση μόνο του τελευταίου δείκτη» τόνισε ο κ. Αλμπάνης, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο έχει και άλλες αναγνώσεις, κοινωνικές και οικονομικές.

Έφερε αρκετά παραδείγματα πανεπιστημίων άλλων χωρών όπου η σχέση φοιτητών-καθηγητών, διοικητικών είναι πιο λειτουργική, ακόμα και σε ιδρύματα χωρών με όχι ισχυρές οικονομίες.

Μετά τα Χριστούγεννα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναλαμβάνει την προεδρία της συνόδου πρυτάνεων. Αρχές Απριλίου η σύνοδος θα φιλοξενηθεί στα Ιωάννινα, με ένα «καυτό» ζήτημα: το νέο νομο-πλαίσιο που θα φέρει το υπουργείο για τη διοίκηση –κυρίως- των πανεπιστημίων. Για το θέμα, μετά τις 31 Ιανουαρίου, θα γίνει συνάντηση με το υπουργείο, καθώς και έκτακτη σύνοδος.

Ακόμα, ο κ. Αλμπάνης μίλησε για τις συνεργασίες με ξένα ιδρύματα και για τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών. Η επόμενη σύγκλητος θα εγκρίνει ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά και συνεργασίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για διδακτορικά. Ωστόσο, ο πρύτανης εξέφρασε μια επιφύλαξη, για τα τμήματα με λίγα μέλη ΔΕΠ: «Αν τμήμα με λίγα μέλη ΔΕΠ εμπλακεί σε ξενόγλωσσα, τότε η βασική αποστολή δεν θα μπορεί να καλυφθεί και θα γίνει πάρεργο αυτό που δεν έχει χρηματοδότηση» τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις κενές θέσεις διδασκόντων, ειδικά λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Περισσότερα για την κάλυψη των θέσεων διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back