ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Παμβώτιδας στις αρχές Σεπτεμβρίου

Εικόνα του άρθρου Φεστιβάλ Παμβώτιδας στις αρχές Σεπτεμβρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2023, 21:29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To 1o Φεστιβάλ Παμβώτιδας διοργανώνει η ομάδα Καλλίεργον από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, στα Γιάννενα.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, το φεστιβάλ αυτό επιδιώκει να αναδείξει την έννοια του «ζωντανού μουσείου». «Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ ο όρος ‘Ζωντανό Μουσείο’  αφορά, κυρίως, στην αναδημιουργία μύθων, θρύλων και παραδόσεων, όπως έχουν μεταφερθεί από στόμα σε στόμα, έχοντας ως σημείο αναφοράς την πλούσια ιστορία του τόπου. Βασίζεται, δηλαδή, στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά του. Τα κείμενα της Χριστίνας Τζιάλλα που παρουσιάζονται στο φεστιβάλ εξελίσσουν το φάσμα των μύθων και των θρύλων της περιοχής με νέους μύθους, δημιουργώντας μια νέα ‘πραγματικότητα’».

Το όλο εγχείρημα θα επικεντρωθεί στη μεταβυζαντινή περίοδο και την οθωμανική αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της εποχής του Αλή Πασά. Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ περιστρέφονται γύρω από τη λογοτεχνία και την προφορική παράδοση που έχουν κληροδοτηθεί από γενιά σε γενιά. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, όπως επισημαίνεται.

Eκ των πραγμάτων, η λίμνη Παμβώτιδα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων.

Θα υπάρξει ένα αφιέρωμα στην ταινία «Αστέρω» του 1959 (γυρίσματα της οποίας είχαν γίνει στο σπήλαιο Περάματος), ενώ θα γίνει και προβολή πάνω στα νερά της λίμνης φωτογραφικών πορτρέτων με υπογραφή του Μάκη Αναστασίου κ.ά.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back