Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ, εκθέσεις, αποκριάτικες παρελάσεις και άλλα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2017, 15:29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φθινόπωρο και χειμώνας με αρκετές εκδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες προοιωνίζονται ενδιαφέρουσες, έρχονται στο Πνευματικό Κέντρο. «Στόχος στην νέα περίοδο προτείνεται να είναι το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα σε πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης και πολιτισμού, η ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δομών μας, η συνεργασία και προβολή του ηπειρώτικου πολιτιστικού δυναμικού και καλλιτεχνών, αλλά και η προσέλκυση και φιλοξενία σημαντικών πολιτιστικών παραγωγών από την Ελλάδα και το εξωτερικό» αναφέρει ως γενική στοχοθεσία το Πνευματικό Κέντρο.

Πρακτικά, αναμένονται διήμερα αφιερώματα σε σημαντικούς έλληνες συνθέτες, όπως στον Νίκο Παπάζογλου, τον Τάκη Μουσαφίρη και τον Νίκο Χουλιαρά. Επίσης, αναμένονται μεταξύ άλλων η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, καθώς και τέσσερα τριήμερα αφιερώματα στην παγκόσμια κινηματογραφική δημιουργία των τελευταίων χρόνων. Την άνοιξη, θα προβληθούν ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ και το ερχόμενο καλοκαίρι θα επαναληφθούν το θερινό σινεμά και το Ioannina Open Air Film Festival. Παράλληλα, θα «υποδεχθούμε» εικαστικές εκθέσεις από την Αθήνα, ενώ σχεδιάζονται συνεργασίες με πολιτιστικά ιδρύματα και πρεσβείες. Πρώτη έκθεση, η οποία μάλλον θα συζητηθεί εντόνως, είναι του The Art Foundation με τίτλο: Boobs! H σημειολογία του στήθους.

Εν ολίγοις, οι πρωτοβουλίες δεν είναι κάτι ιδιαίτερα καινοτόμο, υπό την έννοια ότι το Πνευματικό Κέντρο συνεχίζει να μην έχει κάποια μεγάλη, απόλυτα δική του παραγωγή ή τουλάχιστον να μην ανακοινώνεται από τώρα κάτι τέτοιο. Ωστόσο, το άνοιγμα σε καινούργια πράγματα, συγκρινόμενο με παλιότερες «κενές» περιόδους, είναι εμφανές. Μια πρωτοβουλία που αφήνει την αίσθηση ότι ίσως αποτελέσει μια πιο «προσωπική» παραγωγή, είναι το θερινό εικαστικό-μουσικό φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2018 στο Γιαννιώτικο Σαλόνι και σε εκθεσιακούς χώρους της πόλης. «Το φεστιβάλ έχει σαν στόχο του τη δημιουργία ενός θεσμού  ετήσιας συνάντησης  φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και των αποφοίτων όλων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας» αναφέρει το Πνευματικό Κέντρο.

Στις καινούργιες πρωτοβουλίες βρίσκεται ο «κύκλος σεμιναρίων Τέχνης και Πολιτισμού» με ενότητες κινηματογράφου, χορού, φωτογραφίας, θεάτρου, δημιουργικής γραφής, ιστορίας τέχνης, με διάρκεια ένα μήνα κατά μέσο όρο. Επίσης, θα διοργανωθεί η πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης.

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Εκτός από τα ήδη γνωστά, οι προσεχείς Απόκριες αναμένονται πιο… καρναβαλικές, καθώς το Πνευματικό Κέντρο σχεδιάζει να «φεστιβαλοποιήσει» την περίοδο, με εκδηλώσεις από 2 έως 21 Φεβρουαρίου, με κυνήγι χαμένου θησαυρού, καρναβαλικό χωριό και κυρίως, αποκριάτικη παρέλαση με άρματα που θα ξεκινάει από την κεντρική πλατεία και θα καταλήγει στον Μώλο. Είναι προφανής η τουριστική στόχευση του σχεδιασμού, με ερώτημα εάν θα αλλάξει το προφίλ της Αποκριάς στα Γιάννενα, το οποίο είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό άλλων πόλεων.

Στα υπόλοιπα, το Πνευματικό Κέντρο υπόσχεται τις καθιερωμένες αθλητικές εκδηλώσεις, με κορύφωση τον Μπιζάνιο δρόμο που φέτος θα κλείσει 20 χρόνια. «Παράλληλα προχωρούμε στην αναβάθμιση αθλητικών χώρων Κιάφας και Μακαρίου, αλλά και στην αναβάθμιση μικρών αθλητικών χωρών στις γειτονιές» αναφέρει η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου, καταλήγοντας ότι παραμένει ανοιχτή στις «ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, για νέες εκδηλώσεις και δράσεις, ή εμπλουτισμό των όσων ήδη υλοποιούμε».

…ΚΑΙ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ικανοποιημένη δηλώνει η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου από την περσινή σεζόν και ιδιαίτερα από δύο διοργανώσεις: το Κάστρο των Παιδιών και το Its Kale Festival, που αμφότερες συγκέντρωσαν πολύ κόσμο. «Παρουσιάσαμε δικές μας παραγωγές, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο, όπως η Μικρή Νυχτερινή Μουσική από την Συμφωνική μας Ορχήστρα, η Λίμνη των Στεναγμών, ο Haig Yazdjian με τον Δημήτρη Υφαντή, οι C-Drain και η Αλεξάνδρα Γκράβας» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος στον απολογισμό. «Επιστέγασμα της αναγνώρισης της σημασίας του νέου θεσμού της πόλης είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού και η υπουργός κα Λυδία Κονιόρδου το έθεσαν υπό την αιγίδα τους, συμπεριλαμβάνοντάς το στα κορυφαία φεστιβάλ της χώρας μας» πρόσθεσε, υπερθεματίζοντας κάπως, μιας και κανένα φεστιβάλ δεν γίνεται κορυφαίο από την πρώτη του χρονιά. Ο κ. Γκόγκος ευχαρίστησε ιδιαίτερα την αρχαιολογική υπηρεσία και τους εργαζόμενους «γιατί μοιράστηκαν το όραμά μας, αλλά και διευκόλυναν με κάθε τρόπο την ασφαλή υλοποίηση των εκδηλώσεων», δίνοντας ραντεβού στο επόμενο φεστιβάλ, για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back