ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ αρχαίου δράματος από τον Δήμο

Εικόνα του άρθρου Φεστιβάλ αρχαίου δράματος από τον Δήμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2017, 18:29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια πιο «επιθετική» πολιτική προσπαθεί να ακολουθήσει ο Δήμος Ιωαννιτών στον τομέα του πολιτισμού, με την ελπίδα ότι θα διευρύνει τους πολιτιστικούς ορίζοντες της περιοχής και παράλληλα ότι θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Η πολιτιστική πολιτική του, λοιπόν, έχει δύο βασικούς άξονες: το Its Kale Festival και το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα. Και τα δύο φεστιβάλ περιλαμβάνουν κυρίως παραγωγές τρίτων, με το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, αντίστοιχα, να αποτελούν τους φορείς φιλοξενίας. Ωστόσο, δεν λείπουν και κάποιες δικές τους παραγωγές.

Για το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» το «μεγάλο χαρτί» είναι η «Μήδεια», μια παράσταση που θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης σε σύμπραξη με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συμμετέχει ως συμπαραγωγός, καλύπτοντας τη μισθοδοσία του καλλιτεχνικού προσωπικού.

Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος περιλαμβάνει τέσσερις θεατρικές παραγωγές – οι τρεις από τις οποίες θα παιχτούν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης και η τέταρτη στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στον «Φρόντζο». Οι προσδοκίες του Δήμου από το φεστιβάλ αυτό είναι πολλές, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων να δηλώνει, σε συνέντευξη Τύπου, ότι «θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια ακόμα πιο δυνατό», ενώ μίλησε για ένα φεστιβάλ με βάση τα διεθνή πρότυπα. Πρόσθεσε δε ότι ο πολιτισμός αποτελεί «επένδυση» όπως και ότι η «εξωστρέφεια στον πολιτισμό μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο στους δημότες, αλλά ταυτόχρονα να έχει και πολλαπλά οφέλη για την πόλη μας».

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αλέκα Βακαλοπούλου αναφέρθηκε στο όλο εγχείρημα, θυμίζοντας ότι βρίσκεται υπό τη σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο επιχειρεί να «ταξιδέψουν» οι παραστάσεις της Επιδαύρου σε αρχαιολογικούς χώρους. Ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ τόνισε: «Η ‘Μήδεια’ και τα άλλα έργα που θα ανέβουν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αποτελούν το έναυσμα για να γίνουμε καλύτεροι διότι ο χώρος αυτός μας ενώνει, μας καλεί να σταθούμε ξανά ο ένας δίπλα στον άλλο κι γι’ αυτό είναι ευτύχημα που μπορεί ξανά να είναι στη διάθεση των πολιτών». Οι μέχρι σήμερα αναστηλωμένες κερκίδες του θεάτρου μπορούν να φιλοξενήσουν 1000 άτομα.

Το αρχαίο θέατρο λοιπόν θα υποδεχθεί τη «Μήδεια» στις 22 και 23 Ιουλίου, στις 21:30. Σημειωτέον ότι έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τότε που η «Μήδεια» παίχτηκε στο θέατρο της Δωδώνης, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο ρόλο. Αυτή τη φορά, στον ρόλο της «Μήδειας» θα είναι η Μαρία Ναυπλιώτου, με τη Μαριάννα Κάλμπαρη να έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία. Το εισιτήριο δε, για τις συγκεκριμένες δύο παραστάσεις στη Δωδώνη, δεν θα είναι το γνωστό πια (και ακατέβατο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις) «20άρικο», αλλά λίγο πιο φθηνό : στα 15 ευρώ (και στα 12 ευρώ το μειωμένο), σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.

Η συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» θα ταξιδέψει στη συνέχεια και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, στο Θέατρο Δάσους, στα Αισχύλια στην Ελευσίνα, στο Ηρώδειο και τέλος στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις 4 και 5 Αυγούστου.

Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος θα συνεχιστεί με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, από το Θεσσαλικό Θέατρο στις 25 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης. Στις 28 Ιουλίου, στο ίδιο θέατρο, θα έρθουν οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση αυτή, σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, ήταν από τις πιο δυνατές περσινές παραστάσεις του 2016 και συνεχίζει και φέτος την πορεία της (είχε παιχτεί και στην πόλη μας πέρσι στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ).

Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, με τον Κώστα Καζάκο, στις 29 Ιουλίου. Αυτή η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3