ΗΠΕΙΡΟΣ

Φερτά υλικά ή αμμοληψία στον Αρέθωνα;

Εικόνα του άρθρου Φερτά υλικά ή αμμοληψία στον Αρέθωνα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2023, 02:48
ΗΠΕΙΡΟΣ

Οι αμμοληψίες, ανεξέλεγκτες και μη, από ποτάμια επανέρχονται στο πολιτικό προσκήνιο, μέσω επερώτησης που καταθέτει το Περιφερειακό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα.

Αυτή τη φορά, η υπόθεση αφορά αμμοληψία στον ποταμό Αρέθωνα της Πρέβεζας. Στην επερώτηση, η παράταξη επικαλείται καταγγελίες κατοίκων της κοινότητας της Μυρσίνης, σύμφωνα με την οποία τις δύο τελευταίες μέρες συγκεκριμένη εταιρία προχωρά «σε ανεξέλεγκτη αρπαγή αμμοχάλικου από την κοίτη του Αρέθωνα προς άγνωστη κατεύθυνση».

Αναφέρεται δε ότι ο κ. Πρέντζας είχε μια επικοινωνία με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, από την οποία προέκυψε ότι «είναι σε γνώση του το γεγονός και ότι το υλικό που αφαιρέθηκε από τον Αρέθωνα θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες του έργου της Παράκαμψης Νικόπολης, της ίδιας εταιρίας» όπως αναφέρεται.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει υπογράψει δύο συμβάσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου για το έργο της παράκαμψης της Νικόπολης. Και μια τρίτη στις 31 Αυγούστου. Η σύμβαση αυτή φέρει τον τίτλο «Καθαρισμός από φερτά υλικά προς αποφυγή πλημμυρών στον ποταμό Αρέθωνα μετά από κατολισθήσεις στην ευρύτερη περιοχή (παροχή υπηρεσιών)» με ποσό 12.276 ευρώ και με έκπτωση 1%.

Στη σύμβαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η εταιρία «αναλαμβάνει άμεσα τον καθαρισμό από φερτά υλικά που παρασύρθηκαν και συσσωρεύτηκαν μετά από κατολισθήσεις που εκδηλώθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και πρόκλησης ζημιών σε όμορες ιδιοκτησίες».

Η εκτίμηση της παράταξης είναι η εξής: «δεν είναι η πρώτη φορά που στο όνομα του καθαρισμού της κοίτης ενός ποταμού γίνεται παράνομη απόληψη ανεξέλεγκτων ποσοτήτων αμμοχάλικου που φυσικά δεν είναι φερτά υλικά όπως περιγράφουν οι συμβάσεις, αλλά είναι αφορολόγητες πρώτες ύλες των εργολάβων, δώρο της Περιφέρειας με τα λεφτά του λαού».

Οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης –Γιώργος Πρέντζας, Τίνα Ζέκα και Κώστας Κωτσαντής- καλούν την περιφερειακή αρχή να απαντήσει:

-Αν έχει συνταχθεί οποιαδήποτε περιβαλλοντική ή άλλη μελέτη για τον καθαρισμό της κοίτης του Αρέθωνα

-Αν έχουν οριοθετηθεί με συντεταγμένες οι περιοχές παρέμβασης όπως ορίζει ο νόμος

-Αν έχει υπολογιστεί η ποσότητα και το είδος του υλικού που θα αφαιρεθεί

-Αν υπάρχει άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία και τον Δήμο για την απόληψη υλικού από το έργο

-Αν υπήρχε άδεια για την κυκλοφορία των βαρέως τύπου μηχανημάτων στο οδικό δίκτυο

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back