ΗΠΕΙΡΟΣ

Αρέθωνας ποταμός: οι εξηγήσεις και οι εντάσεις

Εικόνα του άρθρου Αρέθωνας ποταμός: οι εξηγήσεις και οι εντάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2023, 19:15
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τον Σεπτέμβριο, η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου περί ανεξέλεγκτης απόληψης αμμοχάλικου από την κοίτη του ποταμού Αρέθωνα, κοντά στο χωριό Μυρσίνη Πρέβεζας.

Στη σχετική επερώτηση, η παράταξη αναφερόταν σε σύμβαση με τίτλο «καθαρισμός από φερτά υλικά προς αποφυγή πλημμυρών στον ποταμό Αρέθωνα μετά από κατολισθήσεις στην ευρύτερη περιοχή (παροχή υπηρεσιών)» με ποσό 12.276 ευρώ και με έκπτωση 1%.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, αφού κατηγόρησε όλους όσους λένε «όχι σε όλα» για παραγωγή ακινησίας, επικαλέστηκε το μεγάλο έργο της Παράκαμψης της Νικόπολης. Στον Αρέθωνα, λοιπόν, δραστηριοποιήθηκε η εταιρία που κατασκευάζει το έργο της Παράκαμψης.

Για δύο λόγους, όπως είπε, για να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενο και για να χρησιμοποιηθεί το αμμοχάλικο για τις ανάγκες του έργου της Νικόπολης. Για να δικαιολογήσει την ύπαρξη των φερτών υλικών, ο κ. Καχριμάνης παρέπεμψε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Κρυοπηγή. Το πρόβλημα ήταν οι κατολισθήσεις, οι οποίες έγιναν τον Απρίλιο του 2018! Απομάκρυνση φερτών υλικών πέντε χρόνια μετά…

Είπε ακόμη ότι η εταιρία αποζημιώθηκε μόνο για τον καθαρισμό, ενώ το υλικό που κρίθηκε κατάλληλο, χρησιμοποιείται άνευ ανταλλάγματος στο έργο της παράκαμψης, με τη σύμφωνη γνώμη και της Κτηματικής Υπηρεσίας Πρέβεζας.

«Η σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον ανάδοχο του καθαρισμού του υδατορέματος, προβλέπει ως ανώτατη ποσότητα απόληψης τα 4.000 κυβικά μέτρα» είπε ο κ. Καχριμάνης για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του περιφερειακού συμβούλου Πρέβεζας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστα Κωτσαντή.

Ο κ. Κωτσαντής είπε χαρακτηριστικά ότι 4000 κυβικά μέτρα «έφυγαν» μόνο μια μέρα. Κατηγόρησε δε τον κ. Καχριμάνη ότι τους κοροϊδεύει και ότι είναι ψεύτης. Σημειωτέον ότι ο κ. Κωτσαντής είναι ένας από τους ανθρώπους που δεν συνηθίζει τέτοιου είδους εκρήξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μάλιστα, ο ίδιος αποχώρησε για λίγο από την αίθουσα.

Ο κ. Καχριμάνης έκλεισε την τοποθέτησή του με την επισήμανση να μην «’κοσκινίζουμε’ τα ζητήματα που αφορούν την απομάκρυνση φερτών υλικών από τα ποτάμια» και επικαλέστηκε τη μελέτη ολλανδών εμπειρογνωμόνων που εξέτασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. «’Ανοίξτε τα ποτάμια, δώστε χώρο στα ποτάμια’, είναι η σύστασή τους. Και αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας» είπε ο περιφερειάρχης. Άλλο πράγμα όμως η απομάκρυνση φερτών υλικών κι άλλο η ενδεχόμενη καταστροφή της κοίτης ενός ποταμού. Τα ποτάμια να ανοίξουν, αλλά να μην «κακοποιείται» το ποτάμι, όπως και η παραποτάμια ζώνη.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back