Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ρεύμα ακρίβυνε τα τέλη ή τα τέλη ακριβαίνουν το ρεύμα;

Εικόνα του άρθρου Το ρεύμα ακρίβυνε τα τέλη ή τα τέλη ακριβαίνουν το ρεύμα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/12/2021, 22:13
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κατάσταση με την ακρίβεια στην Ελλάδα εξελίσσεται σε… ατέρμονη. Δεν είναι μόνο η συνθήκη της πανδημίας, αλλά και η αστοχία εκτιμήσεων, όπως αυτών της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων για το αν τελικά θα κοστίσει λιγότερο ή περισσότερο στους πολίτες η εκχώρηση της καθαριότητας και έργων όπως τα led, σε ιδιώτες.

Είναι και ότι η ακρίβεια ανακυκλώνεται με έναν αναπόφευκτο πλέον, τρόπο, που ούτε τη δημοτική αρχή αθωώνει πάντως, ούτε την κυβέρνηση. Φέρουν την πολιτική ευθύνη μέχρι τελείας, όπως θα την έφερε κάθε άλλος πολιτικός φορέας εξουσίας.

Προσέξτε πόσο «μαγικά» δένονται όλα: εδώ και μερικούς μήνες οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα έχουν εκτοξευτεί. Υπεύθυνος προσωπικά είναι ο νυν υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης και πολιτικά η κυβέρνηση, καθώς με το περσινό νομοσχέδιο έβαλαν την ελληνική αγορά σε χώρο όπου ο καταναλωτής είναι παντελώς απροστάτευτος.

Σήμερα, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν αυξήσεις που ξεπερνούν το 50%, σε επίπεδο χρόνου και η Ελλάδα χτυπάει… τελικό τσάμπιονς λιγκ στην τιμή κιλοβατώρας.

Χτες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Φώτης Βάββας, στην εισήγησή του ανέφερε ότι ένας από τους λόγους αύξησης των ανταποδοτικών τελών, είναι ότι «παρατηρήθηκε συνεχιζόμενος ρυθμός απλήρωτων λογαριασμών στη Δ.Ε.Η. και στους εναλλακτικούς παρόχους εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, την οποία ενέτεινε η εμφάνιση του covid-19, που αυξάνει και τα ανείσπρακτα δημοτικά τέλη τα οποία η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί πάροχοι επιστρέφουν στο Δήμο».

Πέρα από το γεγονός ότι εν μέρει ο κ. Βάββας ρίχνει την ευθύνη στους καταναλωτές, αποσιωπώντας το γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί σημαντικά (τουλάχιστον, δεν είναι προκλητικός όπως κυβερνητικά στελέχη…), υπάρχει το εξής: ότι αυτά τα τέλη, οι Δήμοι τα εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Επίσης, σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης, ο κ. Βάββας επανέλαβε το μόνιμο πρόβλημα με παρόχους, ότι καθυστερούν τις καταβολές των δημοτικών τελών και τόνισε ότι έχουν γίνει και παρεμβάσεις, έχουν σταλεί και επιστολές...

Μόλις οι αυξήσεις πρωτοκολληθούν και ο ΔΕΔΔΗΕ αλλάξει τα κοστολόγια, ο λογαριασμός ρεύματος θα έρθει πιο αυξημένος. Ελάχιστα πιθανώς, από τη συγκεκριμένη πηγή, γιατί η αύξηση στις οικίες των Ιωαννίνων είναι 2 λεπτά; Ναι, ελάχιστα, αλλά προστιθέμενα όμως στα ήδη ακριβά τιμολόγια.

Τότε, ποιο θα είναι το επιχείρημα πάλι; Ότι αυξάνουμε εκ νέου τα τέλη γιατί δεν λαμβάνουμε επαρκή έσοδα από τους παρόχους, μέσω των οποίων εισπράττουμε τα ήδη αυξημένα τέλη;

Και αν, χάρη στο «νόμο Χατζηδάκη» σε έξι μήνες το κόστος δεν έχει πέσει όπως υπόσχονται οι κυβερνητικοί παράγοντες, θα αυξηθούν και πάλι τα τέλη γιατί ο κόσμος δεν πληρώνει, επειδή είναι «φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί;

Ο εύκολος εξορκισμός του «λαϊκισμού» υποκρύπτει πάντα το «οικείο δηλητήριο». Ότι δηλαδή υπάρχει μια αντίστροφη κίνηση του επιχειρήματος, όταν ο πολιτικός φορέας δεν μπορεί να κάνει αυτό που, υποτίθεται, είναι η αποστολή του: να βρει εναλλακτικούς τρόπους, να εκτιμήσει σωστά και να διαχειριστεί με κριτήριο το κοινό συμφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back