Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Φθηνότερο εισιτήριο και «αντίμετρα» στις αστικές συγκοινωνίες

Εικόνα του άρθρου Φθηνότερο εισιτήριο και «αντίμετρα» στις αστικές συγκοινωνίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2017, 17:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών και το αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων υπογράψανε σήμερα τη σύμβαση για μείωση του εισιτηρίου, σε συγκεκριμένες διαδρομές. Κερδισμένο οικονομικά θα είναι το ΚΤΕΛ που θα πάρει 115.000 ευρώ επιδότηση και οι πολίτες, οι οποίοι θα πληρώνουν λιγότερο το, πανάκριβο κατά τα λοιπά εισιτήριο, ενώ ο Δήμος κερδίζει κοινωνικά, καθώς για πρώτη φορά μπαίνει σε εφαρμογή τέτοια πρωτοβουλία στην πόλη, έστω και αν δεν υπάρχει έκπτωση στην κύρια γραμμή προς νοσοκομείο-πανεπιστήμιο.  Σε γενικές γραμμές, το αστικό ΚΤΕΛ κατάφερε να περάσει στη συμφωνία την «προστασία» των κερδοφόρων γραμμών, εκείνων δηλαδή που έχουν μεγαλύτερη κίνηση. Τα «αντίμετρα» που πήρε ο Δήμος στη συμφωνία, είναι η επέκταση

των υπαρχόντων δρομολογίων των Μαρμάρων προς της περιοχή της Ολυμπιάδας, η δημιουργία των απαραίτητων δρομολογίων προς την περιοχή των Μελάνδρων μετά και την προβλεπόμενη διάνοιξη της οδού Δαβάκη (οι ώρες και ημέρες των δρομολογίων θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με το Δήμο), δύο τουλάχιστον νέα δρομολόγια τη μέρα προς και από το Νεοχωρόπουλο, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής και τέλος, η δημιουργία νέων δρομολογίων όπου καταστεί αναγκαίο, και αφού παρατηρηθούν και καταγραφούν σε συστηματική βάση οι μεταβολές στις μετακινήσεις των πολιτών μετά το μειωμένο εισιτήριο.

Η σύμβαση έχει δωδεκάμηνη διάρκεια και το κόστος θα παραμείνει το ίδιο ανεξάρτητα αν σε αυτό το διάστημα αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών.

Συγκεκριμένα τα δρομολόγια που επιδοτούνται πλέον και οι μειώσεις που επέρχονται είναι τα εξής:

  1. Για τα δημοτικά διαμερίσματα Μάρμαρα, Κάτω Μάρμαρα, Σταυράκι, Κουτσελιό, Μπάφρα, Καισάρεια, Πεδινή, Νεοχωρόπουλο, Κρύα και Αμφιθέα το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 1,70 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,20 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 0,80 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,60 ευρώ το επιδοτούμενο (έκπτωση 30%).
  2. Για τα δημοτικά διαμερίσματα Λογγάδες, Βασιλική, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Πλατανιά, Χαροκόπι, Μουζακαίοι, Μπιζάνι, Επισκοπικό, Αμπελιά, Κοσμηρά, Ασβεστοχώρι. Κόντσικα, Αγία Μαρίνα, Κρανούλα, Λυκόστομο, Περίβλεπτος, το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 2,20 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,70 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 1,10 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,80 ευρώ το επιδοτούμενο (μείωση 23%).
  3. Για το δημοτικό διαμέρισμα του Κατσικά, λόγω και του πολύ μεγάλου όγκου επιβατών της συγκεκριμένης διαδρομής, το επιδοτούμενο εισιτήριο θα ισχύει μόνο για της ώρες αυξημένης κίνησης των επιβατών, ήτοι από τις 06:00 ως τις 09:00 το πρωί και από τις 13:30 έως τις 15:30 το μεσημέρι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, θεωρώντας ότι η μεταφορά διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών στο εν λόγω δημοτικό διαμέρισμα (π.χ. πολεοδομία), θα καταστήσει αναγκαία την αύξηση των μετακινήσεων από και προς τη συγκεκριμένη περιοχή τις συγκεκριμένες ώρες. Το εισιτήριο από ή προς τα Γιάννενα διαμορφώνεται από τα 1,70 ευρώ που κοστίζει σήμερα το κανονικό εισιτήριο σε 1,20 ευρώ το επιδοτούμενο και από τα 0,80 ευρώ που κοστίζει το μειωμένο εισιτήριο σε 0,60 ευρώ το επιδοτούμενο (έκπτωση 30%).

 «Η δημοτική αρχή παραμένει αταλάντευτη στην προσπάθεια που κάνει να ανακουφίσει της πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες του Δήμου μας κι έχει αποδείξει επανειλημμένα το κοινωνικό της πρόσωπο, ειδικά για θέματα που απαλύνουν έστω και λίγο τα οικονομικά βάρη των νοικοκυριών σε μια περίοδο που όλοι γνωρίζουμε πως οι ανάγκες είναι μεγάλες» τόνισε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κατά την υπογραφή της συμφωνίας. Ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας από την πλευρά του τόνισε ότι «πρόκειται για μια δυναμική συμφωνία των δύο φορέων που στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας θα βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση για να αποφέρει τα περισσότερα οφέλη στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας».

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Στέφανος Μουστακλής,  υποστήριξε πως ήδη είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έρχονται από τους πολίτες. «Είμαστε δύο φορείς που έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και μαζί μπορούμε να κάνουμε καλύτερες τις συγκοινωνίες για τον πολίτη. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να την αγκαλιάσουν. Είμαι σίγουρος ότι η κίνηση αυτή θα αποδώσει και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», είπε μεταξύ άλλων.





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back