ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ευρύ κάλεσμα για την απεργία

Εικόνα του άρθρου Ευρύ κάλεσμα για την απεργία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2020, 23:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει την Τρίτη 16 Ιουνίου στις 11 το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου, έκαναν  οι πρόεδροι του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας ,του συλλόγου εργαζομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Γιώργος Φλούδας, του συλλόγου εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα Κώστας Καλαμπάκας ,του συλλόγου εργαζομένων στις Δομές Πρόνοιας στην Ήπειρο Χριστόφορος  Χριστογιαννης, η πρόεδρος του συλλόγου Ιατρών στα Αστικά Κέντρα Υγείας Ηπείρου Άννα Γρίβα και ο γραμματέας  της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου Χαράλαμπος Παππάς.

Η κοινή συνέντευξη των συνδικαλιστών και το εύρος εκπροσώπησης, δείχνει και το πόσο σοβαρή είναι η κινητοποίηση.

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 11.00 της προσεχούς Τρίτης, μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Μεταξύ άλλων στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι «ισχυρή δημόσια υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ Δημόσια Δαπάνη Υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες) με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών Κορωναιού (πολύ λιγότερες των αναγκών)».

Άφησαν αιχμές προς το Υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι οι επικουρικοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν δεν επαρκούν να καλύψουν τα κενά. «Από το 2018 έως σήμερα με την αποχώρηση 4.000 μόνιμοι υπάλληλοι και έγιναν μηδενικές προσλήψεις. Από τότε και καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων φωνάζουμε για την τραγική υποστύλωση του συστήματος» είπαν μεταξύ άλλων.

Επίσης, στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στις υγειονομικές μονάδες υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι και στην υποχρηματοδότηση του συστήματος.

«Η κυβέρνηση αντί να ενώσει το νοσηλευτικό προσωπικό, προσπάθησε να το διαιρέσει – διχάσει με τη σύσταση δύο κλάδων. Μετά τις αντιδράσεις υποχώρησε. Όμως δεν δεχόμαστε το τίποτα, την ακινησία για να εξυπηρετηθούν οι σκοπιμότητες» πρόσθεσαν ακόμα.

Ανέφεραν επίσης ότι «μόνο το 10% των πολιτών διαθέτει οικογενειακό γιατρό», τα ραντεβού για εξετάσεις στα νοσοκομεία υπερβαίνουν τον ένα χρόνο, οι πολίτες πληρώνουν συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα και οι ανασφάλιστοι το σύνολο του κόστους των εξετάσεων.

Για τις προνοιακές μονάδες τόνισαν ότι «παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό οι προνοιακοί υπάλληλοι κατάφεραν να κρατήσουν έξω από την πόρτα των Μονάδων τον κορωνοϊό. Και όμως το ευχαριστώ της πολιτείας ήταν να μη λάβουν το έκτακτο βοήθημα (δώρο Πάσχα)».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back