Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννίνων, τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέκριναν το κλιματικό σύμφωνο που είχε υποβληθεί τον Σεπτέμβριο.
Το κλιματικό σύμφωνο περιλαμβάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό έως το 2030 προκειμένου η πόλη να πετύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Ένας καθόλου παρά εύκολος στόχος…
Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Κλιματικό Σύμφωνο, ενσωματώνονται σε πέντε κεντρικούς άξονες μαζί με την ενδεικτική χρηματοδότηση:
-Ενέργεια- ενεργειακά συστήματα, με συνολικές δαπάνες 40 εκατομμύρια
-Κινητικότητα και μεταφορές, με συνολικές δαπάνες 400 εκατομμύρια
-Απόβλητα και κυκλική οικονομία, με συνολικές δαπάνες 11 εκατομμύρια.
-Πράσινες υποδομές και λύσεις που βασίζονται στη φύση, με συνολικές δαπάνες 250 εκατομμύρια.
-Δομημένο περιβάλλον, με συνολικές δαπάνες 220 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε:
Ένας «οδικός χάρτης» για την κλιματικά ουδέτερη πόλη
Κλιματικό σύμφωνο: φιλόδοξο, αναγκαίο, δύσκολο
Όλα αυτά τα εκατομμύρια δεν βρίσκονται σε κάποιο ταμείο του Δήμου Ιωαννιτών.
Αρκετές από τις προτεινόμενες δράσεις, υλοποιούνται ήδη ή έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ ή από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως είναι κάποια έργα της ΔΕΥΑΙ η αναβάθμιση φωτεινών σηματοδοτών της πόλης, η οικιακή κομποστοποίηση, το «Πράσινο Σημείο», οι γωνιές ανακύκλωσης. Αρκετές πάλι συμμετέχουν στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου θα διεκδικηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, όπως είχε γίνει και με το προηγούμενο, ανάλογο Σχέδιο. Άλλες πάλι δράσεις θα διεκδικήσουν άλλους ευρωπαϊκούς πόρους ή εθνικούς πόρους.
Όπως και να ‘χει, το κλιματικό σύμφωνο αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον Δήμο Ιωαννιτών, και δη για την επόμενη δημοτική αρχή Ιωαννίνων η οποία θα κληθεί να το υλοποιήσει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το επόμενο βήμα θα είναι η απονομή στον Δήμο της επίσημης πιστοποίησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση έργων και δράσεων με διασφαλισμένους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους» όπως αναφέρεται.
Κατά τα άλλα, η δημοτική αρχή του Δημήτρη Παπαγεωργίου αναφέρεται στον «οραματιστή Μωυσή Ελισάφ» και στην αναγνώριση των Ιωαννίνων «ως πρωτοπόρας πόλης». Απευθύνει δε ευχαριστίες σε φορείς, σε επιστήμονες, σε συνεργάτες, στις υπηρεσίες του Δήμου.