ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το κλιματικό σύμφωνο πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εικόνα του άρθρου Το κλιματικό σύμφωνο πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2023, 18:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To κλιματικό σύμφωνο, που εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, παίρνει τον δρόμο του για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περιλαμβάνει δε τους άξονες και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια και που μπορούν να φέρουν στο Δήμο πόρους «έως και ένα δις ευρώ» σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών.

«Η πορεία μας μέχρι και το 2030 αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών για τα Γιάννενα. Αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ώστε τα Γιάννενα να βρίσκονται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο» αναφέρει  ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου για το στοίχημα της κλιματικά ουδέτερης πόλης μέχρι το 2030.

Η ειδική σύμβουλος του δημάρχου Κατερίνα Βίνη τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην πλατεία Μαβίλη, ότι τα Γιάννενα, έχουν ήδη κάνει ένα μεγάλο και σπουδαίο βήμα. «Η ένταξή τους στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030 ήταν ένας στόχος για τον Μωυσή Ελισάφ. Κι έγινε πράξη τον Απρίλιο του 2022 φέρνοντας την πόλη στην πρωτοπορία» ανέφερε.

«Το κλιματικό σύμφωνο της πόλης περιλαμβάνει ένα πλήρως στοιχειοθετημένο σχέδιο δράσεων, συνοδευόμενο από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζει τους δρόμους και τα μέσα για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της κλιματικής ουδετερότητας του Δήμου μας έως το έτος 2030. Στη διαδρομή αυτή καθοριστικής σημασίας είναι η συμμετοχή φορέων και πολιτών.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Κλιματικό Σύμφωνο δεν είναι στατικό, αλλά έχει δυναμικό χαρακτήρα. Έτσι θα ενημερώνεται τακτικά με στόχο να ανταποκρίνεται στις μοναδικές και τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

Η Ευρωπαϊκή Αποστολή έχει σχεδιαστεί ώστε να υλοποιηθούν δράσεις και έργα που αντιστοιχούν σε χρηματοδοτήσεις έως και 10.000 ευρώ για κάθε κάτοικο μέχρι το 2030. Τα χρήματα αυτά θα εξασφαλιστούν από ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις αλλά και από συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα.

«Έχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Δήμος, πολίτες και φορείς. Όλοι μαζί διαμορφώνουμε το μέλλον και γινόμαστε μία από τις 100 ευρωπαϊκές κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Μία πόλη στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back