tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ευρωπαϊκό... εμπορευματικό κέντρο

Εικόνα του άρθρου Ευρωπαϊκό... εμπορευματικό κέντρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2016, 22:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων πέραν του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) αποτελεί το ζητούμενο για όλους τους φορείς -υπουργεία, περιφέρειες, δήμους κ.λπ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Ήπειρος κάνει ένα σημαντικό βήμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τον κατάλογο 195 έργων στον τομέα των μεταφορών που θα χρηματοδοτηθούν με 6,7 δις ευρώ στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility - CEF). Στην Ελλάδα, θα χρηματοδοτηθούν εννιά έργα, συνολικής χρηματοδότησης 94,1 εκατ. ευρώ. Ένα από αυτά εννιά έργα είναι το εμπορευματικό κέντρο Θεσπρωτίας.
Το εμπορευματικό κέντρο Θεσπρωτίας, το οποίο αποτελεί αίτημα τουλάχιστον 20 χρόνια, θα έρθει να αποτελέσει τον συνδετήριο κρίκο μεταξύ του λιμανιού και της ηπειρωτικής χώρας και, με την εξέλιξη που υπάρχει με τη χρηματοδότηση, είναι πια ένα βήμα πριν την υλοποίησή του. Η πρόταση που κατατέθηκε στο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», είναι κοινή και διακρατική.

Οι «συγγραφείς» της πρότασης για την ενίσχυση των θαλάσσιων διαδρόμων της Αδριατικής-Ιονίου είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), η Περιφέρεια Ηπείρου, το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας και οι οργανισμοί των λιμένων Ανκόνας και Τεργέστης. Η πρόταση προβλέπει, εκτός της δημιουργίας του εμπορευματικού πάρκου στη Θεσπρωτία, την ανακατασκευή μιας αποβάθρας στο λιμάνι της Τεργέστης και την εκπόνηση μελετών για την καλύτερη σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι της Ανκόνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσοστό χρηματοδότησης της κοινής πρότασης ανέρχεται σε 3,4 εκατ. ευρώ εκ μέρους του CEF. 

Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο ελληνικό έργο στον τομέα των μεταφορών που «πέρασε» στο πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Ψαθόπυργος-Πάτρα» με χρηματοδότηση 78,5 εκατ. ευρώ. 


ΜΕ ΤΟ ΔΙΧΩΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πίσω στο «όνειρο» του εμπορευματικού κέντρου, η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη αναφέρει στον «Τύπο» ότι «πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη». «Το έργο θα κατασκευαστεί με βάση το διχωρικό σύστημα» τονίζει. Μετά τις τελευταίες μελέτες που είχε κάνει ο ΟΛΗΓ, η αποθήκευση, η διαλογή και η διαχείριση των προϊόντων θα γίνονται σε υποδομές στο βιοτεχνικό πάρκο Θεσπρωτίας στον δήμο Σουλίου (σε απόσταση 17 χλμ. από την Ηγουμενίτσα) ενώ η εξυπηρέτηση των ασυνόδευτων φορετίων και η προσωρινή εναπόθεση θα γίνονται εντός της λιμενικής ζώνης της Ηγουμενίτσας.
Η προτεινόμενη απόφαση χρηματοδότησης πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από τη συντονιστική επιτροπή του «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου. Η απόφαση της επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος Ιουλίου. Οι επιμέρους συμφωνίες επιχορηγήσεων θα προετοιμαστούν στη συνέχεια από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (INEA) και θα υπογραφούν από κοινού με τους δικαιούχους των έργων το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Για το νέο «πακέτο» έργων μέσω του CEF, τόσο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν όσο και η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς στις δηλώσεις τους έδωσαν έμφαση στην προώθηση της απασχόλησης μέσω των επενδύσεων στις μεταφορές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3