Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid

Εικόνα του άρθρου Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2021, 14:51
ΕΛΛΑΔΑ

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές (για πολίτες της ΕΕ) και 553 υπέρ, 91 κατά και 46 αποχές (για υπηκόους τρίτων χωρών) τον κανονισμό για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID για τους πολίτες της ΕΕ.

Την 1η Ιουλίου και για 12 μήνες το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών εντός της ΕΕ με ασφάλεια. 

Το πιστοποιητικό θα εκδίδεται δωρεάν από τις εθνικές αρχές, θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή και θα φέρει κωδικό QR. Θα πιστοποιεί ότι οι κάτοχοί του είτε έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ και έχουν βρεθεί αρνητικοί, είτε έχουν νοσήσει και αναρρώσει στο παρελθόν από την ασθένεια. Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά. 

Το κοινό πλαίσιο κανόνων θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης και ελέγχου της εγκυρότητας των πιστοποιητικών και θα προλαμβάνει περιπτώσεις απάτης και πλαστογράφησης.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για την αγορά τεστ, ώστε αυτά να καταστούν πιο οικονομικά για τους πολίτες.

Διασφαλίζεται, επίσης, ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί» για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της πανδημίας. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους.

Για να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα πρέπει να λάβει και την τελική τυπική έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back