Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ευλογημένη» ανακύκλωση

Εικόνα του άρθρου «Ευλογημένη» ανακύκλωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2020, 15:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με πολλές επισημότητες, χαμόγελα, τον υπουργό Εσωτερικών, εκπροσώπους της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», παιδιά σχολείων, παιδιά του ΠΑΣ και άλλους πολλούς και πολλές, εγκαινιάστηκαν στο παραλίμνιο, στο «πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» της Μητρόπολης, τα σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Πρόκειται για μερικά από τα σπιτάκια του πιλοτικού προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», για το οποίο έχει επιλεγεί και ο Δήμος Ιωαννιτών (συνολικά θα πάρει εννιά τέτοια σπιτάκια) και στα οποία, κάθε 33 συσκευασίες που θα ανακυκλώνονται θα αποδίδουν 1 ευρώ.

Ο μητροπολίτης Μάξιμος που ήταν τρόπον τινα ο «οικοδεσπότης», μίλησε πρώτος και έδωσε πολιτική χροιά στην εκδήλωση. Είπε ότι «περάσαμε μεγάλες περιπέτειες με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση», αλλά «αυτή η κυβέρνηση αναγνωρίζει το έργο μας». Ο μητροπολίτης, ο οποίος είναι ιθύνων νους της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας της Μητρόπολης Ιωαννίνων, είχε καταφερθεί κατά του προηγούμενου υπουργού Περιβάλλοντος, στην κόντρα μεταξύ Ανταποδοτικής και Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Τώρα όμως φαίνεται ότι οι φορείς, κυβέρνησης ηγουμένης, κλίνουν υπέρ της «Ανταποδοτικής».

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τι ακριβώς γίνεται με τα συστήματα ανακύκλωσης στην Ελλάδα

Ο μητροπολίτης εκθείασε τόσο τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, λέγοντας ότι «ήρθε να δει πώς πάνε τα έργα το πρωί των εκλογών», αλλά και την πολεοδομία του Δήμου, δεν ανέφερε ωστόσο την πρώην δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ είπε μεταξύ άλλων ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ανοιχτό και ότι η ανακύκλωση είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, «κρίκος στην  προστασία του περιβάλλοντος».

Απολογήθηκε για την καθαριότητα στην πόλη, λέγοντας ότι «έχουμε επίγνωση των ευθυνών μας και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» και ζητώντας τη βοήθεια των συμπολιτών σε αυτό το κομμάτι.

Εκείνος που προσέτρεξε σε στήριξη του δημάρχου ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος έκανε μια κάπως διεσταλμένη παραβολή για την καθαριότητα, πηγαίνοντας από τα δικαιώματα, το πολιτικό παρελθόν της χώρας και φτάνοντας μέχρι τους πεταμένους καφέδες στην άκρη του δρόμου. Σκοπός του, ήταν να πει ότι το «η πανδαισία και το πανδαιμόνιο δικαιωμάτων» οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, των σκουπιδιών δηλαδή στους δρόμους και πρόσθεσε ότι «δεν φταίει αυτός που δεν τα μαζεύει, αλλά αυτός που τα πετάει». Σημειωτέον ότι ο κ. Τασούλας παραλίγο… να μην τοποθετηθεί στην εκδήλωση, εκ παραδρομής του παρουσιαστή.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είπε μεταξύ άλλων ότι «οι εταιρίες που βοηθάνε, συζητάνε πώς θα κάνουμε τα πράγματα ευκολότερα» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συλλογική προσπάθεια, αποδίδοντας και αυτός εύσημα στην πολεοδομία του Δήμου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απευθύνθηκε στον «φίλο Αλέκο Καχριμάνη» και δήλωσε σίγουρος ότι η ανακύκλωση «θα γίνει η νέα μόδα στην Ελλάδα». Υπερθεμάτισε για τα Γιάννενα, έχοντας προφανώς παράδειγμα τα ρεκόρ της Μητρόπολης και όχι τη γενική εικόνα, ότι είναι «πρωταθλήτρια στην ανακύκλωση» και τόνισε ότι «αυτό οφείλεται στη συνεργασία».

Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με τις πρώτες ανακυκλώσεις, από τους επίσημους.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3