Oikonomou pisoi
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Έχουν την πραγματική ευθύνη, οι «ανεύθυνοι» πολίτες στην δεύτερη φάση του covid-19;

Εικόνα του άρθρου Έχουν την πραγματική ευθύνη, οι «ανεύθυνοι» πολίτες στην δεύτερη φάση του covid-19;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2020, 20:51
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Ο Κ. Κυρίτσης γράφει περί ατομικής και μη ευθύνης, ενόψει «δεύτερης φάσης» της παννδημίας

Αισίως οδηγούμαστε στην συμπλήρωση επτά μηνών από την ημέρα που έκανε την εμφάνιση της και στην χώρας μας η παγκόσμια πανδημία και ακόμη όμως να καταλήξουμε σε έναν ολοκληρωμένο  σχεδιασμό πρόληψης από τον ιό και σε μια συμφωνία από την πλευρά των ειδικών  για τα οφέλη από τη  χρήση της μάσκας, κυρίως στα παιδιά και δευτερεύοντος στον γενικό πληθυσμό.

Πέρασαν επτά μήνες και ακόμη  επιστήμονες  και  κυβερνώντες δεν  φαίνονται ικανοί να καταλήξουν έστω και  σχεδόν ομόφωνα, για να σταθεί ικανό να πείσουν τους πολίτες για εκείνους τους τρόπους  και εκείνες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην προστασία των ίδιων  αλλά και του πληθυσμού της χώρας.

Είναι όμως η «ανευθυνότητα»  των πολιτών εκείνη που δημιουργεί την αύξηση των κρουσμάτων μέσω  του «κινήματος»  μη αποδοχής της μάσκας ή ο τρόπος που λειτούργησαν και συνεχίσουν να λειτουργούν συγκεκριμένοι ειδικοί  και κυβερνώντες από την ημέρα που ξέσπασε ο ιός ;

Ίσως  θα πει κάποιος την ευθύνη την έχουν οι πολίτες, η κυβέρνηση ,η πολιτική προστασία ,ο ΕΟΔΥ και οι το συμβούλιο των ειδικών  επιστημόνων έχει πράξει τα αυτονόητα ,έχει προχωρήσει σε καμπάνιες  20εκ, προχωρούσε καθημερινά σε ενημέρωση και έκανε και κάνει  ότι είναι δυνατό με κάθε μέσο και τρόπο.

Από την άλλη όμως πλευρά, οι πολίτες έδειξαν υπευθυνότητα για πάνω από 125 ημέρες και θυσίασαν ακόμη και τα οικονομικά τους, αφού μέσα στους πολίτες δεν ήταν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι(που δεν είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μειώνονται) αλλά και πολίτες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε η παραπάνω υπευθυνότητα αποδεικνύεται και από τα μαθηματικά,  μικρά ποσοστά εξάπλωσης του ιού κατά την πρώτη περίοδο,μικρός αριθμός  θανάτων   σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας αλλά και τους θανάτους άλλων χωρών και χαμηλά ποσοστά διασωληνωμένων .

Η κυβέρνηση σήμερα στερείται αξιοπιστίας καθώς και στοχευόμενου  ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης  της σημερινής κατάστασης που ίσως να δημιούργησε και η ίδια.

Εις το όνομα των εσόδων από τον τουρισμό και λόγω των  πιέσεων συγκεκριμένων tour operators του εξωτερικού, προχώρησε στο άνοιγμα του τουρισμού με υγειονομικά πρωτόκολλα που άλλαζαν καθημερινά  ,με επιχειρήσεις που δεν γνώριζαν τι και πώς πρέπει να ανοίξουν και πώς να λειτουργήσουν, με διακρίσεις ανάλογα την περιοχή και διαχωρισμό των πολιτών ή των εκδηλώσεων, σε εκδηλώσεις υψηλού κινδύνου διασποράς του ιού όπως τα πανηγύρια και οι γάμοι και χαμηλής διασποράς, όπως είναι μέχρι και σήμερα η Θεοδωρίδου, ο Φραγκούλης και η Άννα Βίσση.

Κυβέρνηση και ομάδα ειδικών  μάλλον θεώρησαν πρώτοι εκείνοι, ότι ξεμπλέξαμε με τον COVID-19 ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ότι το δεύτερο κύμα θα εμφανιστεί αρκετά αργότερα και θα έχουμε τον χρόνο να οργανωθούμε μετά τα μπάνια του λαού.

Kυβέρνηση  και επιστήμονες έδωσαν λάθος μηνύματα  τις κρίσιμες ώρες, δημιουργώντας success story για την διατήρηση των ποσοστών  δημοφιλίας του πρωθυπουργού σε υψηλά επίπεδα, θεωρώντας μάλλον ότι ο Covid-19 κάνει και εξαιρέσεις ή  ότι οι Έλληνες τον τρόμαξαν ή οτι ο Ιανός θα τον διώξει μακριά απο εμάς.

Κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες έστειλαν λάθος μηνύματα, στην Πάρο κολλούσες  από της δώδεκα το βράδυ μέχρι και τις επτά το πρωί, στην Χαλκιδική επιβάλλονταν  η μάσκα υποχρεωτικά και στους δρόμους, ενώ στην  Αθήνα που ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας μέχρι προχθές τα μέτρα ήταν χαλαρά και ακόμη και οι «άρχοντες» τύπου  Μπακογιάννη, Χαρδαλιά, απολάμβαναν τα  live  χωρίς μάσκα και  τις ανάλογες αποστάσεις.

Κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες έστειλαν λάθος μηνύματα, στα σύνορα με την Αλβανία δεν χρειάζονταν για μεγάλο διάστημα  έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, ενώ οι τουρίστες από τη Σουηδία ήταν περισσότερο επικίνδυνοι από τους φίλους Σέρβους και ας μη ξεχνάμε ότι στην εστίαση τα υγειονομικά πρωτόκολλα δημιούργησαν καταστήματα πολλών ταχυτήτων και οικονομική καταστροφή που ενδεχομένως θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα πολλούς στο λουκέτο.

Αποκορύφωμα των λαθών και των αστοχιών τα σχολεία της χώρας, που μέχρι αυτή την ώρα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης δεν έχουν εφαρμοστεί και οι μάσκες που προμηθεύτηκαν από τους Δήμους μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κρίθηκαν  ακατάλληλες για τους μαθητές, αφού τα μεγέθη ήταν  πολύ μεγαλύτερα για τα πρόσωπα τους ή τα πρόσωπα τους πολύ μικρά για αυτές.

Κυβέρνηση και επιστήμονες δημιούργησαν και έστειλαν λάθος μηνύματα, με αποτέλεσμα σήμερα να μην  έχουμε στους δρόμους τους διαφωνούντες του Χριστόδουλου  για τις νέες ταυτότητες ,ούτε τους αγανακτισμένους της πλατείας των κυρίων Τσίπρα, Καμμένου  και της ΧΑ αλλά τους αγανακτισμένους «επιστήμονες» γονείς κατά της μάσκας στα σχολεία και κατά του Soros που επιθυμεί να μας τσιπάρει σαν αμνοερίφια  για εξαγωγή.

Δυστυχώς τα λάθη και οι παλινωδίες τους οδήγησαν σε στρεβλώσεις αλλά και σε διχαστικές ρητορικές και καλούνται  σήμερα  να  πείσουν πλέον και αυτούς που κατά την πρώτη φάση ήταν υπεύθυνοι πολίτες και συμμετείχαν και εκείνοι καθολικά στο lock down για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Οι κρίσιμες στιγμές προφανώς και δεν πέρασαν, χάθηκε πολύτιμος χρόνος αλλά είναι η στιγμή που πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα ολοκληρωμένο τελικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, χωρίς διακρίσεις, με συνέπεια λόγων και πράξεων, για να αποφύγουμε ένα γενικευμένο lock down (βλέπε Ισραήλ) το οποίο θα είναι ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία ,την επιχειρηματικότητα και συναφώς για τη  χώρα .

Δεν είναι τελικά το  θέμα, αν πιστεύουμε εμείς στο εάν η μάσκα προστατεύει η όχι από τον ιό ,το  θέμα είναι η κυβέρνηση και  οι ειδικοί, να καταλήξουν σε ομοφωνία σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης και σε μια ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Κατά πως φαίνεται δεν είναι εύκολο να καταλήξει σε ομοφωνία σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης ( όπως γράφετε) η κυβέρνηση καθότι οι παράμετροι είναι πολλές. Ως εκ τούτου ο καθένας από εμάς οφείλει να προστατεύσει τουλάχιστον τον εαυτό του .
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back