Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Exit polls: Δίνουν σαρωτική νίκη στο κόμμα του Μακρόν

Εικόνα του άρθρου Exit polls: Δίνουν σαρωτική νίκη στο κόμμα του Μακρόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2017, 00:51
ΚΟΣΜΟΣ

Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, La Republique En Marche (LREM), αποκτά την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Τα αποτελέσματα των exit polls δίνουν στο LREM 355 έως 425 έδρες, στους Ρεπουμπλικάνους από 97 έως 130, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα από 27 έως 49, στο κόμμα της Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία»  από 10 μέχρι 30 έδρες και στο ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν από 4 έως 8 έδρες.

Η αποχή εκτιμάται περίπου στο 57-58%, ποσοστό ρεκόρ για την 5η Γαλλική Δημοκρατία. Ο πρώτος γύρος, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, επίσης σημαδεύτηκε από ποσοστό αποχής που έφθασε το 51,29%. Το προεδρικό κόμμα, LREM με τον κεντρώο σύμμαχό του Modem, κατέλαβε τότε την πρώτη θέση με 32,3% των ψήφων.


ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΜΠΑΝΕΛΙΣ

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρώτος γραμματέας του κόμματος δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αριστερά πρέπει να αλλάξουν ριζικά.

Ζαν-Λικ Μελανσόν  και Μαρίν Λεπέν θέτουν με δηλώσεις τους ζήτημα νομιμοποίησης της νέας γαλλικής εθνοσυνέλευσης, λόγω του υψηλού ποσοστού αποχής.

Ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία υποστήριξε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει τη νομιμοποίηση για τη διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του προέδρου της Γαλλίας και πρόσθεσε ότι το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον.

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν δήλωσε από την πλευρά της ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back