ΗΠΕΙΡΟΣ

Δηλώστε άμεσα τα βοσκοτόπια σας

Εικόνα του άρθρου Δηλώστε άμεσα τα βοσκοτόπια σας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/09/2017, 17:35
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί και να έχουν εγκριθεί τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να προηγηθούν αρκετές διαδικασίες. Μία από αυτές –ιδιαίτερα κρίσιμη- βρίσκεται σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό και μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Οι Δήμοι και οι ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους βοσκήσιμες εκτάσεις, θα πρέπει να τις δηλώσουν στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

Οι 13 περιφερειάρχες της χώρας συμμετείχαν χτες σε σύσκεψη στην Αθήνα υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι Περιφέρειες είναι αυτές που θα προκηρύξουν τις μελέτες για τα διαχειριστικά σχέδια. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, σε συνέντευξη Τύπου, κάλεσε Δήμους και ιδιώτες να μην ξεχάσουν την καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση των βοσκήσιμων εκτάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση στο κάλεσμά του έδωσε στους ιδιώτες. «Αν κάποιος ιδιώτης έχει βοσκήσιμες εκτάσεις, κάθε είδους, θα πρέπει να τις δηλώσει στη δική μας Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Διαφορετικά θα μείνει απέξω και θα πρέπει να εκπονήσει μόνος του το διαχειριστικό σχέδιο» τόνισε.

Τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα ισχύουν για επτά χρόνια. Με την παρέλευση της επταετίας, τα σχέδια θα αναθεωρούνται και θα εγκρίνονται εκ νέου. Οι βοσκήσιμες ιδιωτικές ή δημοτικές εκτάσεις που δεν θα συμπεριληφθούν σε εγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης μέχρι 31/1/2019, δεν θα θεωρούνται επιλέξιμες εκτάσεις και δεν θα επιτρέπεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης για τις εκτάσεις αυτές.

Με τα διαχειριστικά αυτά σχέδια, θα γίνει επιτέλους μια πλήρης αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης της κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα και ανά Δήμο ξεχωριστά, όπως και εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας, ενώ επιπλέον θα έρθουν να εμπλουτίσουν τις βάσεις δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back