ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιστροφή στην παραγωγή και στην ποιότητα

Εικόνα του άρθρου Επιστροφή στην παραγωγή και στην ποιότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2017, 02:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τη σχεδόν έκτακτη και αρκούντως καθυστερημένη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, έγινε η εκδήλωση του ΓΕΩΤΕΕ και του υπουργείου με τίτλο «Προοπτικές για την κτηνοτροφία στις ορεινές περιοχές».

Η εκδήλωση, παρότι έγινε υπό την πίεση του χρόνου, για την οποία ο κ. Τσιρώνης ζήτησε συγγνώμη μιας και καθυστέρησε να αφιχθεί από τη Θεσσαλονίκη, είχε σημεία ενδιαφέροντα, αδιάφορα και… αιχμηρά.

Ο κ. Τσιρώνης είπε εν τάχει ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της «ανισόρροπης» ανάπτυξης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει παραγωγικός πληθυσμός» σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Ωστόσο, αυτή του τη σωστή παρατήρηση, τη στήριξε σε μια μάλλον απλοϊκή εξήγηση που δίνει γενικά ο νεοφιλελεύθερος χώρος, ότι δηλαδή απλώς απαξιώθηκε η εικόνα και το επάγγελμα του αγρότη και γι αυτό, αποδυναμώνεται συνέχεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός στάθηκε κυρίως σε αυτά που η κυβέρνηση έκανε ή κάνει. Παρεμβάσεις που είναι σημαντικές, όπως τα διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών, νόμος που «έγινε μαζί με τους δασεργάτες», παρεμβάσεις για την αξιοποίηση του «χρυσωρυχείου που κοιμάται», όπως χαρακτήρισε την ορεινή πεζοπορία, κ.α.

Στα πραγματικά ενδιαφέροντα, ο κ.  Τσιρώνης είπε ότι για να αξιοποιηθεί πραγματικά το «ντόπιο προϊόν» και να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις, θα πρέπει να συστηθούν «σοβαρές διεπαγγελματικές ενώσεις», παραπέμποντας έμμεσα στην προσπάθεια που γίνεται για τη φέτα.

Ο κ. Τσιρώνης έπεσε και σε μικρές αντιφάσεις. Είπε για παράδειγμα ότι με νόμο, δεν μπορούν πλέον οι έμποροι να πληρώνουν με εξάμηνες επιταγές τους παραγωγούς για νωπά προϊόντα. Η σωστή γενικά κίνηση, σύμφωνα με τον υπουργό, αίρει την «ελληνική ερμηνεία» του ευρωπαϊκού νόμου, επιτρέποντας τις εξάμηνες (αντί για δίμηνες) επιταγές, αν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Όπως τόνισε, ουσιαστικά, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ π.χ. υποχρεώνει τον παραγωγό να δεχτεί εξάμηνη επιταγή, από θέση ισχύος. Στην παρατήρηση όμως συμμετέχοντα ότι αυτό το μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει τις χαμηλές έως πολύ χαμηλές τιμές που παίρνει με επιταγή ή χωρίς ο παραγωγός, ο κ. Τσιρώνης απάντησε ότι… «ζούμε σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς», κάνοντας ένα συνδικαλιστικό ελιγμό. Παρακίνησε κατά τα λοιπά τους παραγωγούς να «κυνηγήσουν την ποιότητα», μια επίσης λογική παρατήρηση, σε ένα καθεστώς που έχει μειώσει στοχευμένα και συστηματικά τον αγροτικό πληθυσμό στην Ελλάδα (που δεν μειώνεται απλά επειδή δεν μπορεί να έρθει εις γάμου κοινωνία…).

Την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία παρέθεσε μερικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια για να αξιοποιηθούν προγραμματικές δυνατότητες. Μερικές από αυτές εκθείασε αργότερα ο πρόεδρος των μεταφερόμενων κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Λύνονται πολλά ζητήματα και χαίρομαι γι αυτό», ευχαριστώντας και τον κ. Τσιρώνη και λέγοντας ότι «οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται τους επιστήμονες δίπλα τους».

Ο σύμβουλος του υπουργού Ρήγας Τσιακίρης, παρουσίασε πολύ σύντομα τον προγραμματισμό για τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων, λέγοντας ότι οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν πολύ άμεσα, απευθυνόμενος και προς την κα Καλογιάννη.

Ο Θόδωρος Κορωναίος, γεωπόνος, στη δική του εισήγηση παρέθεσε μεταξύ άλλων ένα παράδειγμα συνεταιρισμού από τη Νορβηγία, ως υπόδειγμα «καλής πρακτικής»: είκοσι συνεταιριστές από δύο γειτονικά χωριά, παράγουν και τυποποιούν γάλα σε συσκευασίες πέντε και δέκα λίτρων και τις διαθέτουν σε πολλούς, μικρούς πελάτες (καταστήματα, ξενοδοχεία κ.λπ.).  

Παρόντες ήταν κυρίως γεωπόνοι, υπηρεσιακά στελέχη συναφών υπηρεσιών, κάποιοι κτηνοτρόφοι, καθώς επίσης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και οι δήμαρχοι Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης και Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back