Μεταξύ 1990 και 2010 ο κόσμος βίωσε μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση. Αυτές οι επτά συσκευές αποτελούν ορόσημα που σημάδεψαν τη συλλογική, αλλά και την προσωπική μας ιστορία
Πριν από μισό αιώνα, στις 3 Απριλίου 1973, πραγματοποιήθηκε η πρώτη κλήση μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο Martin Cooper, αντιπρόεδρος και επικεφαλής καινοτομίας της Motorola εκείνη την εποχή, κάλεσε τον Joel Engel, ερευνητή στα Bell Labs, χρησιμοποιώντας ένα DynaTAC 8000x, το πρώτο πραγματικά κινητό τηλέφωνο στην ιστορία.
Μέχρι τότε, τα κινητά τηλέφωνα έμοιαζαν περισσότερο με φορητές συσκευές που συνοδεύονταν από θήκη- μόνο ανώτατα στελέχη και πολιτικοί τα χρησιμοποιούσαν και μπορούσαν μόνο να πραγματοποιούν, όχι να δέχονται, κλήσεις. Το DynaTAC βάρους 2,5 κιλών, που αναπτύχθηκε από τη Motorola, μπορούσε να κρατηθεί με το ένα χέρι και -μετά από 10 ώρες φόρτισης- προσέφερε έως και μία ώρα χρήσης.
Πενήντα χρόνια αργότερα, αυτές οι ογκώδεις συσκευές της προϊστορίας των κινητών τηλεφώνων έχουν αντικατασταθεί από επίπεδα, γυαλιστερά, εξελιγμένα όργανα που χωράνε στην τσέπη σας και σπάνια χρησιμοποιούνται για κλήσεις- τώρα τα ονομάζουμε smartphones και είναι υπολογιστές, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, συσκευές GPS, φορητοί υπολογιστές και φωτογραφικές μηχανές.
Είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζετε όταν ξυπνάτε (καθώς πιθανότατα το χρησιμοποιείτε ως ξυπνητήρι) και το τελευταίο πράγμα που βλέπετε πριν κοιμηθείτε, ενώ κάνετε scrolling σε ένα ατελείωτο feed στο Instagram. Έχει ακόμη και τη δική του φοβία: τη νομοφοβία, τον παράλογο φόβο να μην έχετε κινητό τηλέφωνο.
Nokia Mobira Cityman (1987). Το τούβλο
Στη Φινλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα της Nokia, έγινε γνωστό ως «Gorba» επειδή ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, το χρησιμοποίησε για να καλέσει τη Μόσχα από το Ελσίνκι το 1989. Ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο της Nokia που κυκλοφόρησε χωρίς θήκη μεταφοράς. Ζύγιζε περίπου 1,7 κιλά και προσέφερε τεχνικές καινοτομίες, όπως φωτιζόμενη οθόνη και δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του κουδουνίσματος. Λόγω της υψηλής τιμής του, χρησιμοποιήθηκε κυρίως από ανώτατα στελέχη. Εμφανίστηκε ακόμη και σε ταινίες όπως η Wall Street.
Nokia 3310 (2000). Το άφθαρτο
Στις αρχές του αιώνα, ο θρύλος έλεγε ότι αυτό το τηλέφωνο ήταν εντελώς άθραυστο. Μπορούσατε να το ρίξετε, να το βρέξετε, να το χτυπήσετε επανειλημμένα και συνέχιζε να λειτουργεί. Ήταν ένα από τα πρώτα Nokia που έγιναν διαθέσιμα στις μάζες. Τη χρονιά που βγήκε προς πώληση, η αγορά αμφισβητούνταν μόνο από δύο μάρκες: Motorola και Nokia. Η Ericsson, η Sony και η LG προσπάθησαν να πάρουν μια μπουκιά από αυτή την αγορά, αλλά δεν έφταναν παρά μόνο σε τσιμπήματα. Το 3310 ήταν τόσο δημοφιλές που πούλησε 126 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως. Η κληρονομιά του έφτασε στο τέλος της με την άφιξη του Nokia 1100, του κινητού τηλεφώνου με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία με 250 εκατομμύρια συσκευές που έχουν παραδοθεί (δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη από κανένα άλλο τηλέφωνο). Το 3310 χρησιμοποιήθηκε για περισσότερα από απλή τηλεφωνία: διέθετε αριθμομηχανή, χρονόμετρο και τέσσερα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς Snake II. Σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά- το 2017 κυκλοφόρησε μια ανανεωμένη έκδοση για τους νοσταλγούς.
Motorola V3 (2004). Το Razr
Αν και αυτό το είδος τηλεφώνου ήταν ευρέως γνωστό ως clamshell, το όνομα με το οποίο πωλούνταν ήταν Razr (προφέρεται «ξυράφι»). Το 2004 αυτό το αλουμινένιο Motorola ήταν το λεπτότερο κινητό τηλέφωνο της αγοράς. Ήταν τόσο δημοφιλές που εμφανίστηκε ακόμη και σε ένα βίντεο της Beyoncé, στη σειρά How I Met Your Mother και στην ταινία The Devil Wears Prada (η Miranda είχε ένα). Το ροζ της Barbie ήταν η αγαπημένη συσκευή της Paris Hilton.
Blackberry Curve 8520 (2009). Φτιαγμένο για να γράφει
Το BlackBerry δημιουργήθηκε αρχικά ως τηλέφωνο υψηλών προδιαγραφών για στελέχη και επιχειρηματίες και το 2011 κατέκτησε παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 3%. Αυτό που έκανε τη συσκευή ελκυστική ήταν το πληκτρολόγιο QWERTY με 35 πλήκτρα. Όποιος το δοκίμασε ξέρει ότι κανείς δεν έχει φτιάξει ποτέ πιο άνετο κινητό τηλέφωνο για να γράφει κανείς. Η μαζική χρήση του και η αφοσίωση που ένιωθαν οι χρήστες για το BlackBerry τους έδωσαν το έναυσμα για έναν νέο όρο: CrackBerry. Ήταν τόσο εθιστικό. Αυτό που ξεκίνησε ως ιδέα για ένα κινητό τηλέφωνο κατέληξε να γίνει ένας υπολογιστής τσέπης. Μερικοί από τους πιο αφοσιωμένους χρήστες του ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, η Κιμ Καρντάσιαν και η Άνγκελα Μέρκελ. Παρά τη δημοτικότητά της, η μάρκα δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις αλλαγές των καιρών και έκλεισε οριστικά στις 4 Ιανουαρίου 2022.
iPhone (2007). Αυτό που άλλαξε τα πάντα
Στις 9 Ιανουαρίου του 2007, ο Steve Jobs θα άλλαζε εντελώς τους κανόνες του παιχνιδιού με το πρώτο iPhone, μια επαναστατική συσκευή που είχε μόνο οθόνη αφής. Αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο μετέτρεψε το κινητό τηλέφωνο σε συσκευή GPS, φωτογραφική μηχανή, MP3 player και, βασικά, στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.
Samsung Galaxy SIII (2012). Μπείτε στον ανταγωνισμό
Αν τη δεκαετία του 1990 η αγορά αμφισβητούνταν από τη Nokia και τη Motorola, το 2012 η μάχη δόθηκε μεταξύ της Apple και της Samsung. Ήσουν είτε άνθρωπος του Android είτε άνθρωπος του iPhone. Η απάντηση στο iPhone είχε έρθει από τη Νότια Κορέα. Το Galaxy SIII δεν ήταν το πρώτο Galaxy, αλλά ήταν το μοναδικό που ήταν γνωστό ως «δολοφόνος του iPhone». Ήταν το πιο επιτυχημένο Android της εποχής, πουλώντας 50 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως σε μόλις εννέα μήνες. Η οθόνη αφής δεν ήταν πλέον το πεδίο δράσης της Apple.
Samsung Z Flip3 (2021). Το πτυσσόμενο τηλέφωνο
Σύμφωνα με τον Quevedo Bueno, μετά την κυκλοφορία του iPhone και όλων των άλλων smartphones, η τεχνολογική επανάσταση που ζήσαμε τη δεκαετία του 1980 και του 1990 έχει σταματήσει. «Τα πτυσσόμενα τηλέφωνα διαφέρουν από τα υπόλοιπα επειδή έχουν εύκαμπτες οθόνες, κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί», επισημαίνει. Οι κάμερες και οι μπαταρίες γίνονται καλύτερες, αλλά όσον αφορά την καινοτομία, έχουμε κολλήσει.