Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ετοιμασίες για τη συγκομιδή σε καιρούς πανδημίας

Εικόνα του άρθρου Ετοιμασίες για τη συγκομιδή σε καιρούς πανδημίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2020, 20:10
ΗΠΕΙΡΟΣ

H επικείμενη περίοδος συγκομιδής στον κάμπο της Άρτας και η προστασία των εργατών γης, αλλά και των μόνιμων κατοίκων, από την εξάπλωση της πανδημίας, συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, μετά το θέμα που κατέθεσε ως αίτημα, η παράταξη του Κοινού των Ηπειρωτών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς είπε μεταξύ άλλων ότι έγιναν παρεμβάσεις για να εντοπιστούν οι χώροι όπου διαμένουν εργάτες γης, υπό κακές συνθήκες διαβίωσης. «Κύριος σκοπός μας ήταν η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, έτσι ώστε οι χώροι που διέμεναν, να μην εξελιχθούν σε εστίες μόλυνσης και διάδοσης του ιού» είπε ο κ. Ψαθάς.

Επίσης, πρόσθεσε ότι σκοπός είναι «να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωναν αυτούς τους απαράδεκτους χώρους σε ανθρώπους, οι μεσάζοντες που οδηγούσαν και στοίβαζαν τους εργάτες γης με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, όσο και οι ίδιοι οι εργάτες, για τη μετάδοση του ιού».

Σημειωτέον ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο κύριος όγκος εργασιών και δεν έχουν έρθει ακόμα οι εποχιακοί εργάτες. Οι αναφορές γίνονται κυρίως για αλλοδαπούς εργάτες, οι οποίοι διαβιούν μόνιμα, σε καταλύματα συνήθως ακατάλληλα για ανθρώπους…

Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, από τις 13 Απριλίου ως τις 29 Ιουνίου έγιναν δέκα αυτοψίες από την αστυνομία και την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας. «Διαπιστώθηκαν οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ατόμων αλλοδαπής υπηκοότητας, εντός αποθηκών ή οικημάτων, τα οποία δεν έφεραν καμιά προδιαγραφή για διαβίωση εντός αυτών» είπε και πρόσθεσε ότι οι αυτοψίες συνεχίζονται.

Οι αποθήκες και τα σπίτια σφραγίστηκαν και κλήθηκαν σε απολογία οι ιδιοκτήτες. Ο κ. Ψαθάς δεν ανέφερε αν βρέθηκαν νέα καταλύματα για τους εργάτες.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι για 4-5 μήνες η Άρτα χρειάζεται 2.500 – 3.000 εργάτες γης και ότι έχουν γίνει συσκέψεις με μεσάζοντες, επιχειρηματίες, εμπόρους κ.α. ώστε να δοθούν οι οδηγίες προστασίας και οι υπηρεσίες κάνουν ελέγχους.

Ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης στο δικό του μήνυμα, τονίζει ότι «είμαστε όλοι σύμμαχοι, στην κοινή προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας και των δημοτών μας».

Ο κ. Τσιρογιάννης έστειλε επιστολή προς τον ΕΟΔΥ, την αστυνομία, το διοικητή του νοσοκομείου Άρτας και άλλους φορείς, στην οποία εκφράζει «την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό, δεδομένου ότι η φετινή χρονιά συγκομιδής των εσπεριδοειδών και ακτινιδίων ξεκινά κάτω από συνθήκες υγειονομικής κρίσης».

Ο δήμαρχος τονίζει ότι αρχικός στόχος είναι «αυτός της θωράκισης κατά του ιού και της διατήρησης χαμηλών ποσοστών κρουσμάτων στην περιοχή της Άρτας, καθώς και η λήψη των απαραίτητων μέτρων που θα  πρέπει να ακολουθηθούν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την μείωση της διασποράς του κορωνοϊού».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back