Ομόφωνη είναι η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταναγκαστική εργασία στις φυτείες φράουλας στη Μανωλάδα, μετά από προσφυγή 42 εργατών από το Μπαγκλαντές, επιδικάζοντάς τους αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν
Σύμφωνα με την απόφαση οι 42 εργάτες είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας, ενώ οι εργοδότες δεν πλήρωναν τους μισθούς των εργατών, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες και υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι, το ελληνικό Κράτος παρέβη την υποχρέωσή του να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, την προστασία των θυμάτων και απέτυχε να διεξάγει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν και την τιμωρία των υπευθύνων.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Οι 42 εργάτες υπήκοοι του Μπαγκλαντεζ είχαν προσληφθεί στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου του 2012 και Φεβρουαρίου του 2013 για να μαζεύουν φράουλες σε αγρόκτημα στη Μανωλάδα, καθώς τους είχαν υποσχεθεί μισθό ύψους 22 ευρώ για 7ωρο και 3 ευρώ επιπλέον υπερωρία.
Οι εργάτες δούλευαν επί 12 ώρες, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, υπό την εποπτεία των ενόπλων φρουρών. Τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, χωρίς επιτυχία.
Υπό τον φόβο ότι θα χάσουν τους μισθούς τους 100 με 150 εργάτες κινήθηκαν προς τους εργοδότες προκειμένου να απαιτήσουν την πληρωμή τους. Ένας ένοπλος φρουρός άνοιξε πυρ τραυματίζοντας σοβαρά 30 εργάτες οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Οι δύο εργοδότες, μαζί με τους φρουρούς που πυροβόλησαν συνελήφθησαν και δικάστηκαν για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης και εμπορίας ανθρώπων. Στις 30 Ιουλίου 2014 αθωώθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο από την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων. Το δικαστήριο καταδίκασε τους ένοπλους φρουρούς και έναν από τους εργοδότες για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και παράνομη οπλοχρησία. Οι ποινές αυτές μετατράπηκαν σε χρηματικές και οι καταδικασθέντες υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν 43 ευρώ σε κάθε εργάτη.
Στις 21 Οκτωβρίου 2014, οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου. Η αίτηση για αναίρεση απορρίφθηκε.