ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΕSTIA II για αιτούντες άσυλο και στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου ΕSTIA II για αιτούντες άσυλο και στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2020, 17:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ESTIA: ένα πρόγραμμα στέγασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο, συνοδεία υποστηρικτικών υπηρεσιών, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που περνάει σε μια νέα φάση. Ο συντονισμός του σημαντικού αυτού προγράμματος έχει περάσει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τις συνεργαζόμενες με αυτήν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αποκλειστικά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως εξάλλου επιβάλλεται και από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως κράτους μέλους της Ε.Ε.

Στο πρόγραμμα ESTIA II εισέρχονται πια και νέοι εταίροι, μετά από προκήρυξη που έκανε το υπουργείο μέσα στο καλοκαίρι με αποδέκτες διεθνείς οργανισμούς, νομικά προσώπων Δήμων, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αλλά και, για πρώτη φορά, και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Στα Γιάννενα, την προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα της πόλης αναλαμβάνει το «Κέντρο Νέων Ηπείρου», η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που διαχειρίζεται ήδη τη δομή φιλοξενίας ανήλικων στους Ασπράγγελους Ζαγορίου. Το Κέντρο Νέων Ηπείρου προχώρησε αυτές τις ημέρες σε προκήρυξη 33 θέσεων εργασίας για τις ανάγκες του προγράμματός του (αιτήσεις μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, περισσότερες πληροφορίες εδώ), που χρηματοδοτείται με 600.000 ευρώ περίπου για το 2020 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Οι προσλήψεις θα γίνουν άμεσα, καθώς οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που είχαν αναλάβει το πρόγραμμα ESTIA I πρέπει να αποχωρήσουν. Στην πόλη των Ιωαννίνων, τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα την διαχειρίζονταν η Intersos και η Solidarity Now, οι οποίες φέρεται να μην εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην προκήρυξη για το ESTIA II (την επικείμενη αποχώρηση της Intersos είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου). Με δεδομένες τις εξελίξεις, αυτή τη στιγμή υφίσταται μια ενδιάμεση κατάσταση, προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση από το ESTIA I στο ΕSTIA II, από τους προηγούμενους διαχειριστές στους νέους διαχειριστές.  

To Κέντρο Νέων Ηπείρου θα διαχειριστεί τη στέγαση 1000 περίπου ανθρώπων σε 200 διαμερίσματα της πόλης. Εκατοντάδες άνθρωποι στεγάζονται ήδη σε διάφορα διαμερίσματα. Αρκετοί από αυτούς αποχωρούν (και έρχονται άλλοι) όταν παίρνουν άσυλο για να ενταχθούν στο αρκετά δύσκολο πρόγραμμα HELIOS ή για να… βρεθούν στον δρόμο. 

Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του ESTIA II, το κάθε διαμέρισμα πρέπει να διαθέτει «αυτόνομο χώρο ύπνου», όπως χαρακτηρίζεται, δυναμικότητας έως 6 άτομα. Σε περίπτωση δε που οι ωφελούμενοι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, η δυναμικότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη, εφόσον υπάρχουν βρέφη.

Σημειωτέον δε ότι στο πρόγραμμα ESTIA I είναι ενταγμένη και η δομή φιλοξενίας προσφύγων «Αγία Ελένη», για την οποία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πώς και από ποιον θα γίνει η λειτουργία της μέσω του νέου προγράμματος.

Η συνέχιση του προγράμματος ESTIA υπό τον συντονισμό του υπουργείου Μετανάστευσης είχε πάρει τη μορφή επίσημης συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα είχε εκφράσει τότε την ανησυχία της για τη μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος ESTIA II και τον πιθανό αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών…

Για το 2021, το υπουργείο Μετανάστευσης εκτιμά ότι θα υπάρξουν μικρότερες ανάγκες στέγασης λόγω της επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου και της μείωσης της ροής αιτούντων άσυλο.


* Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back