ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Εικόνα του άρθρου ESM: Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2017, 22:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αποφάσισε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία εκτιμάται ότι όταν εφαρμοστούν πλήρως θα οδηγήσουν σε μείωση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.

Τα μέτρα είναι σχεδιασμένα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κάποιου χρέους με σταθερό επιτόκιο αντί κυμαινόμενου προκειμένου να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η τελική επιτυχία του προγράμματος έγκειται στη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

«Αναμένουμε επίσης οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα να υποχωρήσουν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», είπε ο Ρέγκλινγκ.


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του ESM εκφράζει με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος Επίτροπος γράφει: Η ευρωζώνη ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Χαίρομαι γιατί η ελάφρυνση που προσδοκούμε μπορεί τώρα να ξεκινήσει.


ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Αντιμέτωπος με δύο «άβολες» διαπιστώσεις είναι σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά», τονίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back