Το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που πρότεινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενέκριναν στη σημερινή τους συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αποφασίστηκε επέκταση των ωριμάνσεων στα 32,5 έτη από το 28,3 που ήταν μέχρι τώρα, κάτι που «θα δώσει καλύτερο βηματισμό στην αποπληρωμή του χρέους», όπως είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναφορικά με την τεχνική συμφωνία «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει και άλλη δουλειά» και πρόσθεσε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν τη συζήτηση πάνω στα ανοιχτά θέματα.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Ντέισελμπλουμ τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μένει στο 3,5% και το 2018, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά τα μέτρα για το χρέος δεν συνδέονται με αυτή. Σημείωσε πως το πακέτο των βραχυπρόθεσμων ξεκινά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ανέφερε ότι παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ «το ΔΝΤ επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία».
Ερωτηθείς για τα εργασιακά επιβεβαίωσε ότι τέθηκαν εκτενώς στο τραπέζι και σχολιάζοντας τα περί πολιτικής απόφασης σημείωσε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είπε ότι «στα μέσα του 2018 ελπίζουμε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα και τότε θα δούμε τι ζητήματα υπάρχουν σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δούμε τι χρειάζεται. Δεν θα υπάρξει άλλη αποσαφήνιση σε σχέση με αυτό το θέμα».
Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι τα λίγα ανοιχτά ζητήματα θα κλείσουν σύντομα.
Έκανε επίσης λόγο για σημαντική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Εφόσον εφαρμοστούν, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μπορούν να οδηγήσουν σε ελάφρυνσή του κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Τα μέτρα αυτά, που όπως ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τις επόμενες εβδομάδες, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
- Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους που αυξάνεται σε 32 έτη για αποπληρωμή. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές.
- Το δεύτερο αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει εξοικονόμηση.
- Το τρίτο αφορά τα ομόλογα, που διευρύνεται ο χρόνος ωρίμανσης τους.
«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο κ. Ρένγκλινγκ.
ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ
Παράλληλα το Eurogroup επισημαίνει ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement ) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.
Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Η πρώτη αντίδραση μετά τις ανακοινώσεις του Eurogroup ήρθε από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές: Με την απόφαση του eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δις, ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5% γεγονός εξίσου σημαντικό ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων.
Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για "εθνική επιτυχία" και αναφέρουν πως "η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Σταθερή απένταντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά".
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
Αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη.
«Όλοι πλέον παραδέχονται πως έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, με αφορμή και τις δηλώσεις των Μοσκοβισί, Ρέλινγκ και Ντάισελμπλούμ αμέσως μετά τη λήξη του σημερινού Eurogroup.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο υπουργός τόνισε πως κλείνει το χάσμα, με μόλις «δύο με τρία ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά».
Μάλιστα, σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που προανήγγειλε πριν από λίγο ο επικεφαλής του ESM, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε πως «είναι καλύτερα από ό,τι αναμέναμε».
«Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Η ΝΔ
«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018.