Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Εικόνα του άρθρου «Παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2016, 21:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας», ανέφερε ο ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς στο Twitter, προσθέτοντας πως μετά από ενστάσεις κάποιων κρατών-μελών «δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων».

Ο Μισέλ Ρέινς ανακοίνωσε έτσι και επίσημα την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις τους για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ESM εξήγησε ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά όργανα του ESM και του ΕFSF.

«Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και το ΦΠΑ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις. Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν: «Οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών Τσίπρα και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε».

Το πρωί, εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν αν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά είναι συμβατές με το πρόγραμμα, συνδέοντας μάλιστα το ζήτημα αυτό με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σε ονομαστική ψηφοφορία αύριο στη Βουλή αποφάσισε να θέσει τα μέτρα για τους συνταξιούχους και το ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back