ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έσκαψαν στο γεφύρι Μίσιου για να βρουν λίρες

Εικόνα του άρθρου Έσκαψαν στο γεφύρι Μίσιου για να βρουν λίρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2018, 17:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που επίδοξοι… χρυσοθήρες «χτυπάνε» γεφύρι, με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιές. Αυτή τη φορά, «θύμα» έπεσε το γεφύρι του Μίσιου στο Ζαγόρι, το οποίο δημιουργήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και το οποίο είναι χτισμένο στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου.

Άγνωστοι ξήλωσαν πέτρες από το καλντερίμι που οδηγεί στην αρχή του σώματος του γεφυριού, σε έκταση περίπου δυο τετραγωνικών μέτρων, στην προσπάθειά τους να βρουν κάτι πολύτιμο.

Η «επέμβαση» αυτή διαπιστώθηκε την περασμένη Κυριακή από τον δημοτικό σύμβουλο Ζαγορίου Ηλία Ράπτη. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Βασίλη Σπύρου και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ζαγορίου, οι πέτρες έχουν επανατοποθετηθεί πρόχειρα στο σημείο από όπου ξηλώθηκαν και είναι άγνωστο αν βρήκαν κάτι εκείνοι που έψαχναν για λίρες ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Και αυτό το περιστατικό, το οποίο καταδικάζει ο Δήμος, έρχεται να προστεθεί σε σειρά παλιότερων με κάποιους οι οποίοι σκάβουν στα βάθρα (με κίνδυνο να καταρρεύσουν) γεφυριών ή και στο σώμα τους, προξενώντας σοβαρές ζημιές σε αυτά τα μνημεία.

Στο μεταξύ, ο Δήμος εκφράζει την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις γύρω από τα δύο γεφύρια του Τσεπελόβου, όπως αυτές γνωστοποιήθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού. Για τα δύο γεφύρια έγιναν μελέτες από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι αυτή που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης.

Ωστόσο, ο Δήμος υπενθυμίζει στην υπουργό Πολιτισμού την πρόσφατη πρότασή του για την υλοποίηση ενός συνολικού προγράμματος καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης των 106 πέτρινων γεφυριών του Ζαγορίου και εκτέλεσης αναγκαίων παρεμβάσεων-εργασιών για τη διάσωσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back