πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ESA: Το διαστημικό σκάφος Juice σε μια ιστορική πτήση με προορισμό τον Δία

Εικόνα του άρθρου ESA: Το διαστημικό σκάφος Juice σε μια ιστορική πτήση με προορισμό τον Δία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/08/2024, 09:57
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η αποστολή Juice του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) πρόκειται να κάνει δύο ιστορικές πρωτιές στο μακρύ ταξίδι της για τη μελέτη των παγωμένων φεγγαριών του Δία.

Το διαστημικό σκάφος Juice, ή αλλιώς Jupiter Icy Moons Explorer ξεκίνησε τη Δευτέρα την πρώτη διαδοχική πτήση από το φεγγάρι και τη Γη και τον πρώτο διπλό ελιγμό υποβοήθησης της βαρύτητας. Η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει ως σφεντόνα, επιτρέποντας στη βαρύτητα της Γης να φρενάρει την τρέχουσα τροχιά του Juice και να το επαναπροσανατολίσει για μια πτήση προς την Αφροδίτη τον Αύγουστο του 2025.

Πηγή: ESA

Στη συνέχεια θα επιστρέψει προς τη Γη για δύο ακόμη πτήσεις το 2026 και το 2029, ώστε να αποκτήσει αρκετή δύναμη για να κατευθυνθεί προς τον Δία μέχρι το 2031.

Το Juice εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2023 για να ερευνήσει τα παγωμένα φεγγάρια του Δία, συμπεριλαμβανομένου ενός ωκεανού νερού στον Γανυμήδη.

Το 2031, το διαστημικό σκάφος αναμένεται να φτάσει τελικά στον Δία, έναν πλανήτη που απέχει κατά μέσο όρο 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και σχεδόν 600 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του.

Η υποβοήθηση βαρύτητας είναι μια τεχνική πλανητικής εξερεύνησης που χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για να διορθώσει την πορεία του προς τη Γη και στη συνέχεια προς την Αφροδίτη στο ταξίδι του προς τον Δία.

Αν το Juice πετούσε απευθείας στον Δία, χωρίς έναν τεράστιο πύραυλο, θα χρειαζόταν ένα απίθανο ποσό 60.000 κιλών προωθητικού υλικού στο σκάφος.

Η ESA λέει ότι θα ενεργοποιήσει τα δέκα επιστημονικά όργανα του διαστημικού σκάφους κατά τη διάρκεια της πρώτης πτήσης, καθώς θα είναι ένα καλό δοκιμαστικό περιβάλλον για τις ομάδες που θα συλλέξουν και θα αναλύσουν δεδομένα.

Η αποστολή θα εξερευνήσει σε βάθος το πολύπλοκο περιβάλλον του Δία, θα μελετήσει την εξέλιξη και την προέλευσή του αλλά και να διαπιστωθεί αν στην ατμόσφαιρα του Δία υπάρχουν συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία κάποιων μορφών ζωής. Βασικός στόχος της αποστολής είναι να διαπιστώσει αν υπάρχουν συνθήκες ευνοϊκές στη ζωή στους υπόγειους ωκεανούς που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο εσωτερικό των τριών παγωμένων φεγγαριών του Δία.

Φωτογραφία: To διαστημικό σκάφος Juice με φόντο τη Γη/ESA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3