ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έρχονται και οι αστικές αναπλάσεις

Εικόνα του άρθρου Έρχονται και οι αστικές αναπλάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2017, 00:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Απανωτές είναι οι προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ήπειρος 2014-2020". Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης προχώρησε σήμερα στην ανακοίνωση άλλων δύο προσκλήσεων που αφορούν -και οι δύο- έργα αναπλάσεων. Επί της ουσίας, η μία πρόσκληση αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Ιωαννιτών, όπου εφαρμόζεται Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), και η άλλη τους άλλους τρεις μεγάλους Δήμους της Ηπείρου.

Οι Δήμοι Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας είχαν εκφράσει πριν από λίγο καιρό την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μη υλοποίηση ΣΒΑΑ στην περιοχή τους κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή του Αλέκου Καχριμάνη για άνιση αντιμετώπιση. Ο κ. Καχριμάνης είχε αρνηθεί τα περί άνισης μεταχείρισης παραπέμποντας στα μεγάλα έργα βιολογικών καθαρισμών που γίνονται στο παράκτιο μέτωπο, ενώ παράλληλα είχε προαναγγείλλει ότι θα υπάρξει ένα μικρό πρόγραμμα για αστικές αναπλάσεις.

Έτσι λοιπόν, η πρώτη προκήρυξη, η οποία αφορά μόνο τον Δήμο Ιωαννιτών, είναι προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ (με την προοπτική, μέσω της υπερδέσμευσης πόρων, να φτάσει στα 7,2 εκατ. ευρώ). Ο Δήμος θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις του που θακινούνται προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της λειτουργικότητας του αστικού χώρου, της ορθολογικής διαχείρισης του ελεύθερου δημόσιου χώρου και της προστασίας και ανάδειξης ιστορικού κέντρου από 15 Ιανουαρίου έως 29 Ιουνίου. Βάσει του ΣΒΑΑ που έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, στη συγκεκριμένη πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης μπορούν να ενταχθούν έργα όπως η ανάπλαση της πλατείας Πύρρου και η ανάπλαση της συνοικίας Σιαράβα.

Η δεύτερη προκήρυξη με δικαιούχους ουσιαστικά τους Δήμους Αρταίων, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας δεν ξεπερνά σε προϋπολογισμό τα 3,3 εκατ. ευρώ. Οι προτάσεις για έργα αστικής ανάπλασης πρέπει να κατατεθούν από 8 Ιανουαρίου έως 30 Μαρτίου.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back