Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έρχονται δίκες για τα διόδια

Εικόνα του άρθρου Έρχονται δίκες για τα διόδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2018, 17:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 19 Ιουνίου θα εκδικαστεί η πρώτη από τις τρεις προσφυγές που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου μαζί με άλλους φορείς, ζητώντας την απαλλαγή των κατοίκων από την καταβολή διοδίων στην Εγνατία. Η εκδίκαση ίσως αναβληθεί για να γίνει «πακέτο» με τις άλλες δύο προσφυγές, οι οποίες έχουν πάρει ημερομηνία μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Το… αντιδιοδιακό μέτωπο διευρύνεται, ειδικά μετά την αύξηση των τιμών στα διόδια, ενόψει της εκχώρησης της Εγνατίας σε ιδιώτες. Για μια ακόμα φορά, το δημόσιο «προικοδοτεί» ένα έργο δημόσιας χρήσης και το πουλάει, όντας κερδοφόρο, με το κόστος να επιβαρύνει τους πολίτες.

«Είναι μια προσπάθεια να ωραιοποιήσουν τη νύφη» είπε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, χρησιμοποιώντας μια… προικοδοτική παραβολή για την εξέλιξη.

«Υπενθυμίζω ότι η Εγνατία είναι έργο δημόσιο, χωρίς παράλληλο δίκτυο», για να τονίσει το γεγονός ότι πρακτικά δεν υπάρχει εναλλακτική πλην διοδίων. Η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά απαλλαγή των κατοίκων των Ιωαννίνων, από τα διόδια.

Στο ίδιο κλίμα, ο Δήμος Ζαγορίου διαμαρτύρεται για δικό του λογαριασμό. Λέει δηλαδή ότι οι κάτοικοι του Ανατολικού Ζαγορίου δεν εξαιρέθηκαν ποτέ από την καταβολή διοδίων στο σταθμό Παμβώτιδας.  

Ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, λίγο καιρό πριν ανακοινωθούν οι αυξήσεις, είχε στείλει στους συναρμόδιους υπουργούς επιστολή που ζητούσε ξανά να ισχύουν εξαιρέσεις για τους κάτοικους του Ζαγορίου. Σύμφωνα με τον Δήμο, οι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι εξαίρεση κατοίκων «δεν χωράει» στις μνημονιακές απαιτήσεις και παραπέμπουν στην εφαρμογή του αναλογικού συστήματος διοδίων.

Φυσικά, το αναλογικό σύστημα μπορεί να είναι βολικότερο τεχνικά, αλλά δεν πρόκειται να μειώσει την τιμή των διοδίων.

«Γενικότερα, η μεγάλη αύξηση των διοδίων της Εγνατίας που αποτελεί δημόσιο έργο και τα πολύ ακριβά διόδια της Ιόνιας (προβάλλεται ως δικαιολογία ότι είναι  έργο παραχώρησης) θα πλήξει, πέραν των μετακινήσεων των Ηπειρωτών και την έλευση επισκεπτών ιδίως από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Εγνατίας και επομένως  την τουριστική κίνηση και προς το Ζαγόρι» αναφέρει ο Δήμος Ζαγορίου.

Εν τέλει, ο Δήμος ζητάει «ίση μεταχείριση με τον όμορο Δήμο Μετσόβου και την απαλλαγή των μονίμων κατοίκων του Ανατολικού Ζαγορίου, της Βοβούσας και της Λεπτοκαρυάς, από το αντίτιμο στο σταθμό Παμβώτιδας».




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back