ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση

Εικόνα του άρθρου Έρχεται νομοθετική ρύθμιση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2019, 23:10
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες. Και σε αυτές τις τρεις ώρες, οι περιφερειάρχες συμφώνησαν ότι υπάρχουν προβλήματα από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, με τον υπουργό να κάνει σαφές ότι θα ακολουθήσει νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας σε Περιφέρειες και Δήμους. Μάλιστα, η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί ως κατεπείγουσα πιθανόν στις 23 Ιουλίου.

Οι περιφερειάρχες συμφώνησαν με τον υπουργό, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν πλειοψηφία στα περιφερειακά συμβούλια. Σύμφωνα λοιπόν με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι απόψεις όλων στη συνάντηση συνέκλιναν στην ενίσχυση της δυνατότητας για απόκτηση της πλειοψηφίας στις κρίσιμες επιτροπές. Με την ευκαιρία θίχτηκαν και άλλα ζητήματα δυσλειτουργίας όπως οι πολυεπίπεδες καλύψεις αρμοδιοτήτων.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι το ζήτημα της κυβερνησιμότητας είναι κρίσιμο και αφορά τις «καλές και γρήγορες υπηρεσίες, την Πολιτική Προστασία, την ανάπτυξη. Θέματα που αποτελούν και βασικό μέλημα του υπουργού και επιλύονται π.χ. με πόρους και αλλαγές πάγιων στρεβλώσεων που εμπλέκουν τις αρμοδιότητες. Γι’ αυτό η κυβερνησιμότητα βρέθηκε στο επίκεντρο καθώς αποτελεί εθνικό συμφέρον και εθνική κατεύθυνση προς όφελος των πολιτών και του τόπου». 

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανός χαρακτήρισε αναγκαία τη «θέσπιση πλαισίου για την άμβλυνση των συνεπειών του ‘Κλεισθένη’ και της απλής αναλογικής που περιλαμβάνει στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών φορέων». Πρόσθεσε δε ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν στο ίδιο πνεύμα και μάλιστα ταυτίζονταν με του υπουργού. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back