Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έρχεται άλλη μια «παράξενη» σχολική χρονιά

Εικόνα του άρθρου Έρχεται άλλη μια «παράξενη» σχολική χρονιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2021, 10:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά την περσινή, λειψή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, ο,τιδήποτε μοιάζει φέτος πρόκληση για κάτι καλύτερο. Το Υπουργείο Παιδείας δέχεται ιδιαίτερη κριτική ότι επαναλαμβάνει τα βασικά περσινά λάθη που οδήγησαν σε κλειστά σχολεία για τα 2/3 της χρονιάς και κλειστά πανεπιστήμια για ένα χρόνο.

Χτες, η εκπρόσωπος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Βάνα. Παπαευαγγέλου είπε μεταξύ άλλων ότι «απολύτως αναμενόμενο» το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί λόγω του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα διενεργηθεί σε ασυμπτωματικά παιδιά.

Μια βασική κριτική που γίνεται και από την αντιπολίτευση, είναι ότι το υπουργείο δεν φρόντισε για να γίνουν μικρότερα και πιο αραιά τμήματα. Στα Γιάννενα, μέσα στον αστικό ιστό, καταρτίζονται τμήματα 25 μαθητών, παρότι υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες. Αυτό που δεν υπάρχει διαθέσιμο είναι εκπαιδευτικοί, αλλά είναι πολύ χρήσιμο το αφήγημα της «κάλυψης όλων των κενών». Άλλωστε, πέρυσι ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Γκίκας Μαγιοργκίνης, επιχείρησε να στηρίξει την κυβερνητική απόφαση με σκίτσα και κατόψεις τάξεων, λέγοντας ότι δεν είναι μεγάλη η διάδοση σε τάξη.

Φέτος, ένα ακόμα ζήτημα είναι το προσωπικό καθαριότητας. Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι περιέκοψε τη δυνατότητα προσλήψεων από τους Δήμους και έτσι, η ήδη ελλιπής σχολική καθαριότητα θα πρέπει να χειριστεί την ίδια περίπου κατάσταση με πέρυσι.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι η αύξηση που θα καταγραφεί είναι ανεξάρτητη από διασπορά λόγω έναρξης της σχολική χρονιάς, προσθέτοντας ότι εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά από τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να μας τρομάζει» η αύξηση των κρουσμάτων, καθώς «μπορούμε τα θετικά περιστατικά να τα διαγνώσουμε και να τα απομακρύνουμε ώστε να αποφύγουμε και τη μετάδοση στα σχολεία. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί τηρούν τα μέτρα και θα αποφύγουμε τις συρροές» είπε η κ. Γκάγκα.

Αναφερόμενη η κ. Παπαευαγγέλου στον εμβολιασμό των εφήβων είπε ότι είναι ένα ισχυρό όπλο και μάλιστα, όπως σημείωσε, παρουσιάζεται αύξηση τις τελευταίες μέρες. Ένα στα 4 παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι 13%.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back