ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ερώτηση για το φρέσκο γάλα από τον Γ. Αμυρά

Εικόνα του άρθρου Ερώτηση για το φρέσκο γάλα από τον Γ. Αμυρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2020, 13:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, πρακτικά, ζητάει να αλλάξει ο νόμος του 2014 για το φρέσκο γάλα, που κλόνισε την τότε κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο κ. Αμυράς ζητάει την τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διακίνηση του παστεριωμένου γάλακτος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, ζητάει να θεσπιστεί η κατηγορία «γάλακτος παστερίωσης στους 71,7 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα ή σε χαμηλότερη (63 βαθμούς) για μισή ώρα τουλάχιστον», με διάρκεια συντήρησης τεσσάρων ημερών από το άρμεγμα..

Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, «το γάλα αυτής της κατηγορίας θα μπορεί να φέρει  την ονομασία ‘φρέσκο’ που είναι γνώρισμα της ποιότητας και της μοναδικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Η ερώτησή του αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες και τις έντονες αμφισβητήσεις του τότε νομοθετήματος, το οποίο προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου. Τότε, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε παραιτηθεί λόγω της διαφωνίας του με την επιμήκυνση ζωής του γάλακτος, αλλά είχε… ψηφίσει το σχετικό νόμο. Όπως επίσης τον είχε ψηφίσει και ο υπουργός στον οποίο απευθύνεται η ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης, μιας και αποτελούσε πρακτικά μια δέσμευση στο μνημόνιο που εφάρμοζε τότε η ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο συγκυβερνούσε.

Ο κ. Αμυράς τονίζει ότι «πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η ελληνική γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με το εισαγόμενο γάλα, να υποστηριχθούν οι παραγωγοί για να αυξήσουν το εισόδημά τους και να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομικά περίοδο, καθώς και να διευκολυνθεί η προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back